Rubrika Svět

Ruské kyberútoky zesilují. Podle Česka ohrožují bezpečnost, dle Německa demokracii

Některé české instituce byly od loňského roku cílem kyberútoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob a jejich zaměření odpovídaly profilu aktivit skupiny APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. V prohlášení na svém webu to v pátek uvedlo ministerstvo zahraničí na základě informací zpravodajských služeb. Česko s mezinárodními partnery zásadně odsoudilo aktivity skupiny APT28, jež podle úřadu dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích. Podle informací ČTK se útoky dotkly státních úřadů a energetiky. Kroky podniká i Německo, podle tamní vlády útoky ohrožují demokracii i svobodnou společnost.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

„Sovětský člověk“ Ivanišvili má Gruzínský sen o ruském zákonu a kontrole země

Gruzii zasáhly protesty proti návrhu zákona o zahraničním vlivu. Gruzínský parlament ve středu ve druhém čtení schválil tuto kontroverzní normu, za kterou stojí vládní Gruzínský sen (GS). Do jejího čela se na začátku roku vrátil oligarcha Bidzina Ivanišvili, jehož zahraniční média popisují jako šedou eminenci gruzínské politiky. Jeho vliv a vliv jeho strany stojí mimo jiné na možnosti přidělovat státní pracovní pozice v zemi, která čelí silné nezaměstnanosti. Před říjnovými volbami do parlamentu má GS dvojnásobnou podporu voličů, než kterékoliv jiné uskupení.
před 18 h hodinami|
Načítání...

Policisté vyklidili propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles. Zatkli přes 130 lidí

Stovky policistů zasahovaly na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA). Vyklidili kampus, kde se v posledních dnech střetli podporovatelé Izraele a Palestiny. Podle serveru The New York Times policie zatkla nejméně 132 protestujících. Podobné demonstrace se konají napříč Spojenými státy, policie podobně vyklidila budovu Kolumbijské univerzity, kde se zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Americký prezident Joe Biden uvedl, že na amerických univerzitách není místo pro nenávistné projevy a antisemitismus.
2. 5. 2024Aktualizovánovčera v 21:44|

Hamás studuje dohodu o příměří v „pozitivním duchu“. Do Egypta vyšle delegaci

Palestinské teroristické hnutí Hamás v reakci na poslední návrh dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
včera|

Lidé v centru Bratislavy protestovali proti změnám v RTVS, akci svolala část opozice

Několik tisíc lidí v Bratislavě opět demonstrovalo proti změnám v tamním veřejnoprávním médiu RTVS. Akci svolalo nejsilnější opoziční hnutí Progresívne Slovensko (PS), protest se však koná bez podpory dalších opozičních uskupení. Demonstrující chtějí vyjádřit nesouhlas s některými kroky vlády současného premiéra Roberta Fica (Smer–SD).
včera|
Načítání...

Rusové postupují nejvíc od prvních měsíců plnohodnotné války

Ukrajina čeká na dodávky americké vojenské pomoci, které kvůli zdržování republikánů nabraly téměř půlroční zpoždění. Rusové se tíživé situace obránců, jež kromě tenčících se zásob munice omezuje třeba také nedostatek personálu a další problémy, snaží využít a na východní frontě zaznamenávají v posledních týdnech nejvýraznější postup od prvních měsíců plnohodnotné války. Analytici upozorňují, že by okupanti mohli ohrozit některé strategické body v regionu.
včera|

Už je lépe, hodnotí situaci Afroameričanů v USA 103letá česká bojovnice za jejich práva

Odkaz boje Afroameričanů za rovná práva z poloviny minulého století podle průzkumů volební Ameriku zajímá méně než v minulosti. Podle 103leté česko-americké historičky Vilmy Iggersové se postavení Afroameričanů zlepšuje, i když je prostor pro další pozitivní vývoj. Emigrantka to uvedla v rozhovoru se zpravodajem ČT Bohumilem Vostalem. Iggersová dříve aktivně bojovala proti segregaci se svým zesnulým manželem – historikem Georgem Iggersem. Prosadili například povolení přístupu afroamerických studentů do knihovny. Její rodina mezi Afroameričany bydlela a zažila i rasistické útoky.
včera|

Udržitelným farmařením vstříc lepší budoucnosti. Maďarská rodina se snaží žít soběstačně

Farmář László Kemencei žije na farmě ve východním Maďarsku co nejudržitelněji. Je přesvědčen, že půdu má fakticky vypůjčenou od své malé dcery, a proto musí udělat vše pro to, aby ji zachoval pro budoucnost. Na ploše 4,5 hektaru pěstuje zeleninu a chová zvířata. Produkty vyměňuje s lidmi, kteří se rozhodli pro podobný životní styl. Se svoji rodinou se snaží žít ohleduplněji k životnímu prostředí.
včera|