Rubrika Domácí

Nehod elektrokol přibývá. Na dodržování pravidel upozorní desítky akcí

Na silnicích výrazně roste počet nehod elektrokol a elektrokoloběžek. Drtivá většina jezdců se přitom nechrání použitím helmy, na což má upozornit nová kampaň. Tým silniční bezpečnosti, horská služba a dopravní policisté budou v rámci víc než osmdesáti společných akcí motivovat cyklisty a jezdce na koloběžkách k dodržování bezpečnostních zásad při jízdě ve městech i v přírodě.

Čtyřicátníci by mohli do důchodu odcházet mezi 67. a 68. rokem života

Dnešní čtyřicátníci by mohli v roce 2050 odcházet do důchodu mezi 67. a 68. rokem života, padesátníci pak zhruba o rok dříve. Ministerstvo práce a sociálních věcí to uvádí v hodnotící zprávě k penzijní reformě, kterou v týdnu schválil kabinet. Hranice se má posouvat podle věku dožití – s tím, že přesný rok se lidé dozvědí vždy v padesáti letech. Poslanci začnou důchodovou reformu projednávat na přelomu května a června. Definitivně hlasovat by o ní měli na podzim.

V Kostelní Lhotě vjelo auto na chodník, zraněných je pět včetně řidiče

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil čtyři chodce. Zřejmě předtím usnul. Ženu a dítě transportovali se středně těžkými až vážnými zraněními do pražských nemocnic záchranáři vrtulníky. Další tři lidé včetně řidiče auta utrpěli středně těžká zranění. Vyplývá to z informací od mluvčích záchranné služby a policie.

ČMKOS svolala protest proti změnám v zákoníku práce a důchodech

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala na 21. května do Prahy protestní akci proti změnám, které chystá vláda v zákoníku práce a v oblasti důchodů. Vymezit se chtějí například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do důchodu. Odborový svaz o tom informoval na svých webových stránkách. Že chystá protestní akce kvůli novele zákoníku práce ČMKOS sdělil už v polovině dubna. Proti případnému návrhu uzákonit možnost propuštění bez udání důvodu chystá kampaň také aliance čtrnácti odborových svazů.

Samek chce reformu penzí přátelskou k lidem. Musíme mírnit deficit, naléhá Pertold

„Nemáme šanci prosadit takové změny a reformy, které by byly přátelské lidem,“ kritizuje na změnách v důchodech a zákoníku práce vedoucí právního oddělení a důchodový expert Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. Opatření, která byla zvolena, pouze mírní třísetmiliardový deficit, který by nás čekal v roce 2050, tvrdí ekonom IDEA CERGE-EI a poradce na ministerstvu práce a sociálních věcí Filip Pertold. O problematice důchodové reformy a kapacitách státního rozpočtu debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.

Vláda odvolala velvyslance v Moskvě

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz ČTK doplnilo, že ambasador skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.

Před nákupem na e-shopu je dobré si prodejce prověřit. ČOI loni provedla tisíc kontrol

Po nákupech na internetu se lidé nejčastěji obracejí na Českou obchodní inspekci s problémy, jako je způsob dodání zboží, reklamace nebo špatně uvedené ceny. Loni inspekce provedla tisíc kontrol, často právě tam, kde si to vyžádaly podněty zákazníků – pochybení zjistila v téměř devíti stech případech. Odborníci doporučují si prodejce před nákupem prověřit.
včera|

Lidovci chtějí vyšší daňovou slevu na potomky i vyšší sociální odvody pro bezdětné

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce do měsíce v koalici projednat zvýšení daňové slevy na děti. Odpočet se neměnil od roku 2021. Zbylé strany se debatě nebrání, chtějí ale vědět, kde stát na dodatečné výdaje vezme. Kritika naopak zaznívá k lidoveckému návrhu na zvýšení sociálních odvodů bezdětným.
včera|

Ministerstvo zdravotnictví prezentuje jen vize, kritizuje Farhan. Shoda s opozicí je důležitá, naléhá Philipp

„Viděli jsme, že stárnou sestry, že bude během sedmi let odcházet největší vlna do důchodu – co udělal pan ministr, aby navýšil počty na školách pro zdravotní sestry?“ ptá se šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). Řešením, která Válek navrhuje, se podle místopředsedy výboru Toma Philippa (KDU-ČSL) nedá vyhnout, ať už bude u moci „taková vláda, nebo maková“. O možných reformách v tuzemském zdravotnictví diskutovali v pořadu Události, komentáře.
4. 5. 2024|