Zpravodajský web ČT24

Obranu před dezinformacemi by měl vést Foltýn. Nominaci na nový post potvrdil Radiožurnálu

Vládním koordinátorem strategické komunikace se zřejmě stane bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn. Serveru iROZHLAS.cz a Českému rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) Foltýn řekl, že do funkce by měl nastoupit od června. Na zřízení postu koordinátora, který by měl mít na starost i obranu před dezinformacemi a cizím vlivem, se podle ČRo shodli předsedové koaličních stran.

Jeden mrtvý a desítky zraněných. Let z Londýna do Singapuru zasáhly turbulence

Jeden člověk zahynul a tři desítky dalších byly zraněny při letu společnosti Singapore Airlines z Londýna do Sigapuru, který postihly silné turbulence. Letadlo Boeing 777-300ER bylo odkloněno do Bangkoku a přistálo v Thajsku v 15:45 tamního času (10:45 středoevropského času).

Distributor Vacula z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn na svobodu

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval smrtící metanol, byl podmínečně propuštěn na svobodu, zjistila ČT. Z trestu patnácti let vězení si odpykal více než dvě třetiny. Za mřížemi zůstávají už jen míchači toxické směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela, kteří byli odsouzení na doživotí.

Scarlett Johanssonová obvinila ChatGPT z krádeže svého hlasu. EU se rozhodla umělé inteligence kontrolovat

Americká herečka Scarlett Johanssonová obvinila společnost OpenAI, že vytvořila hlas pro svou umělou inteligenci (AI) ChatGPT, který zněl „strašidelně podobně“ jako její. Stalo se to poté, co sama odmítla chatbota namluvit. Johanssonová to uvedla v prohlášení zveřejněném několik hodin poté, co společnost zabývající se umělou inteligencí oznámila, že hlas nazvaný Sky stahuje. Podobné spory vedou ke snahám celý obor umělé inteligence více kontrolovat – jako první to nyní udělala Evropská unie.
Přímý přenos vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 19:44

    Izraelské úřady zabavily vybavení agentury AP, jejíž pracovníci na jihu Izraele živě vysílali záběr na Pásmo Gazy. Izraelské ministerstvo pro komunikace se podle AP odvolalo na nedávno přijatý zákon, který zakazuje činnost a vysílání katarské stanice Al-Džazíra v Izraeli. Al-Džazíra je jedním z tisíců klientů AP a odebírá její obsah.

  • 19:28

    Francouzský módní dům Chanel plánuje otevřít více poboček v Číně. A to přesto, že Číňané znovu více cestují a nakupují spíše v jiných zemích. Uvedla to generální ředitelka firmy Leena Nairová. Chanel proslul svými tvídovými obleky, prošívanými kabelkami a parfémem No. 5.

  • 19:22

    Česká republika má jednoznačně důvěru v efektivitu právního řádu státu Izrael. Víme, že pochybení, ke kterým dochází v jakémkoliv ozbrojeném konfliktu, jsou izraelskou stranou pečlivě vyšetřována. A to i vůči příslušníkům vlastních ozbrojených sil,“ uvedl Petr Hladík z ministerstva zahraničí v Interview ČT24. Česká republika patří mezi země, které se postavily proti návrhu prokurátora Mezinárodního trestního soudu vydat zatykač na představitele Hamásu i Izraele.

    Petr Hladík, ředitel odboru Blízkého východu a severní Afriky Ministerstva zahraničních věcí byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
  • 19:17

    Polsko zřizuje komisi, jejímž úkolem bude analyzovat vlivy Ruska a Běloruska na polskou vnitřní bezpečnost v posledních dvaceti letech. Příslušné nařízení vydal premiér Donald Tusk. „Budeme muset prošetřit možný vliv na média," řekl. Dodal, že nejde o vyšetřovací komisi.

  • 19:08

    Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 by mohla podpořit Ukrajinu až 50 miliardami dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun) prostřednictvím úvěru spojeného se zmrazenými ruskými aktivy. Uvedla to americká ministryně financí Janet Yellenová v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News.

V části Česka hrozí silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami

V jihozápadní polovině Česka v úterý hrozí silné bouřky. V Čechách se mají tvořit během odpoledne, na jihozápadě Českomoravské vrchoviny a Jihomoravského kraje se objeví během večera a noci na středu. Doprovázet je má přívalový déšť, případně menší kroupy. V oblastech zasažených výraznějšími srážkovými úhrny se mohou rozvodnit menší toky, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Británie vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří dostali kontaminovanou krev

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v letech 1970 až 1991 nakazili v britských nemocnicích virem HIV či žloutenkou, oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka. Londýn vytvoří orgán, který bude žádosti vyřizovat, aby se lidé s nárokem na odškodnění dočkali peněz již letos. Každý z nich bude moci získat až 210 tisíc liber (šest milionů korun), uvedl zástupce Sunakova úřadu John Glen. Celkem by odškodnění mohlo dosáhnout deseti miliard liber.

Sláva Hongkongu už nezazní. Soud neoficiální hymnu zakázal, protože se mohla stát „zbraní“

Protivládní protesty, které v roce 2019 hýbaly Hongkongem, provázela píseň Glory to Hong Kong (Sláva Hongkongu). Neoficiální hymna dráždila Číně nakloněné politiky i po potlačení demonstrací. Potřebu zákazu zdůvodnili „zajištěním národní bezpečnosti“. Letos v květnu soud skladbu zakázal, aby nemohla být použita jako „zbraň“ proti státu. YouTube v Hongkongu obsah odstranil, jakkoliv je prý „zklamán“. Mezi kritiky vlády soudní rozhodnutí prohloubilo obavy z omezování svobod v Hongkongu.

Obrazem

Vše k tématu

Klíčové je zachování práva veta a ochrana vnějších hranic EU, míní Paroubek z České suverenity a sociální demokracie

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Lídr kandidátky České suverenity a sociální demokracie (ČSSD) Jiří Paroubek mimo jiné podotkl, že pro jeho stranu je klíčové zachovat právo veta pro členské země EU. To podle něj nutí velké země Unie k tomu, aby jednaly s těmi menšími. Migrační pakt, který má platit od roku 2026, podle něj není pro Česko potřebný. Důležité je zajistit ochranu vnějších hranic, řekl s tím, že by nebyl proti vytvoření sborů, které by hranice chránily. Co se týče Green Dealu, ten by podle něj měl být revidován tak, aby neohrozil životní úroveň českých občanů.
před 2 h hodinami
MS v hokeji

Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi? Vše, co potřebujete vědět o hokejovém šampionátu

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.
30. 4. 2024Aktualizováno6. 5. 2024, 20:44

Slovenští poslanci odsoudili atentát na Fica a vyzvali k zastavení nenávisti

Slovenská sněmovna hlasy všech přítomných 130 poslanců odsoudila atentát na premiéra Roberta Fica (Smer) z minulého týdne. V usnesení, které navrhli zástupci vládní koalice, parlament také vyzval strany, hnutí a rovněž média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist vůči vládě či politikům. Výsledek hlasování sněmovny jako potřebný a důležitý krok k uklidnění společenské atmosféry uvítala prezidentka Zuzana Čaputová.
13:39Aktualizovánopřed 4 h hodinami
Načítání...

Vedení Říšských občanů stanulo před soudem. Jsou obžalovaní z přípravy převratu v Německu

Za velkého zájmu médií a za značných bezpečnostních opatření v úterý ve Frankfurtu nad Mohanem začala druhá z celkem tří větví rozsáhlého procesu se členy extremistické skupiny Říšští občané kolem potomka šlechtického rodu Heinricha XIII. Reusse, kteří podle obžaloby chtěli násilně převzít moc nad Německem. V započaté části procesu se zodpovídá devět lidí včetně Reusse, které státní zastupitelství označilo jako vedení spiklenců.
13:06Aktualizovánopřed 35 mminutami|

Raísího tělo putuje Íránem, volby se uskuteční v červnu

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o kandidaturu začne 30. května, rozhodli vedoucí představitelé moci v Teheránu a informovala státní agentura IRNA. Obyvatelé města Tabríz mohou v úterý jako první vzdát hold prezidentu Ebráhímu Raísímu, který zemřel při nehodě vrtulníku.
06:36Aktualizovánopřed 7 h hodinami|

V Otrokovicích vzniklo ambulantní Centrum domácí dialýzy. Zájem je velký

Na poliklinice v Otrokovicích na Zlínsku vzniklo nové ambulantní Centrum domácí dialýzy. Je to první takto specializované pracoviště v republice. Dialyzační péče je nezbytná pro život pacientů se selháním ledvin. Principem je čištění krve, které u nemocného nahrazuje činnost nefunkčních ledvin. Mezi pacienty zájem o domácí dialýzu roste. V domácím prostředí se v Česku dialyzuje více než stovka pacientů.
před 4 h hodinami|

Migrující orli se snaží vyhýbat Ukrajině. Může to ohrozit jejich hnízdění, varuje studie

Orli, jejichž migrační cesty vedou přes Ukrajinu, změnili své trasy. Snaží se vyhnout oblastem postiženým konfliktem. Prokázala to data z GPS, která ornitologové detailně prostudovali a analyzovali. Od začátku plnohodnotné ruské invaze se orli tomuto území nejen více vyhýbali, ale současně tam i omezili zastávky k odpočinku.
před 6 h hodinami|

Migraci musíme řešit vně EU, a ne až na pláži, říká Dostálová kandidující za ANO

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Lídryně kandidátky ANO 2011 Klára Dostálová (nestr.) míní, že pro bezpečnost České republiky je zásadní změnit migrační pakt a připravit novou legislativu, než stávající dohoda nabyde účinnosti. V případě přijetí eura je Dostálová také kritická. Domnívá se, že Česko má stabilní měnu a země by zavedením eura přišla o svou suverenitu.
před 4 h hodinami|