Zpravodajský web ČT24

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek

Zemřel jeden ze zakladatelů a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let. Macek zahájil politickou kariéru v Občanském fóru, v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády. Z aktivní politiky odešel na začátku tisíciletí, poté působil jako poradce prezidenta Václava Klause a publicista.

Policie v Tbilisi zasáhla proti demonstrantům po hlasování o zákonu o zahraničních agentech

Gruzínský parlament ve středu schválil ve druhém čtení návrh zákona o „zahraničních agentech“. Ten zavádí povinnost pro organizace financované ze zahraničí registrovat se jako agenti zahraničního vlivu. Podobnou normu zneužívá ruský režim k potírání opozice. Návrh vyvolal další velký protest, policie ho podobně jako v úterý rozháněla slzným plynem.

První máj oslavili politici, anarchisté i studenti, průvod ve Zlíně navázal na baťovskou tradici

První máj využily stejně jako v minulosti mnohé politické strany pro své mítinky, letos je navíc spojily s kampaní před blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Prvomájové demonstrace se odehrály v klidu, policisté museli řešit jen slovní konflikty mezi komunisty a jejich odpůrci na pražském Střeleckém ostrově. Centrem Prahy prošli anarchisté i účastníci studentského majálesu, ve Zlíně se zase konal prvomájový průvod odkazující na baťovské tradice.

Čtyři miliony eur za dva týdny. Slováci dál posílají peníze na munici pro Ukrajinu

Slováci už vybrali v přepočtu přes 100 milionů korun na munici pro Ukrajinu. Sbírka je po dvou týdnech jednou z nejúspěšnějších v historii samostatného státu. Reaguje na českou vládní iniciativu, k níž se slovenský kabinet Roberta Fica (Smer-SD) odmítl připojit. Fico označuje sbírku občanů za nepatrnou pomoc. Organizátoři v ní chtějí pokračovat dál.

Blinken v Izraeli mluvil o příměří. Jeruzalém otevřel přechod Erez

Spojené státy jsou odhodlány co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Podle agentury AP to při jednání s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem v Tel Avivu prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ten později v Jeruzalémě jednal také s premiérem Benjaminem Netanjahuem, mimo jiné o humanitární pomoci pro Palestince v Pásmu Gazy. Izrael ve středu znovu otevřel jediný hraniční přechod na severním okraji Pásma Gazy a umožnil průjezd kamionů s humanitární pomocí přes kontrolní stanoviště Erez, informovala agentura Reuters, podle které izraelské úřady krok učinily v návaznosti na požadavky Spojených států týkající se řešení rostoucí humanitární krize na palestinském území.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 22:57

    Policisté v Krušných horách pátrají po šestnáctileté dívce z Ústí nad Labem, která ve středu odešla z domova. Do pátrání se zapojily desítky policistů, řekl mluvčí policie Václav Krieger.

  • 22:45

    Ruský raketový útok si ve středu v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal třináct zraněných. Úder také na místě vyvolal velký požár, píše agentura Reuters s odkazem na úřady.

  • 22:02

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU Illju Vitjuka, vyplývá z dekretu, který zveřejnila Zelenského kancelář. Ukrajinská média minulý měsíc uvedla, že Vitjukova manželka loni koupila luxusní byt v centru Kyjeva. Vitjuk byl v souvislosti se skandálem kolem své ženy již dříve postaven mimo službu.

  • 22:00

    Rozhodnutí Kolumbie přerušit diplomatické styky s Izraelem je odměna pro radikální hnutí Hamás, prohlásil podle agentury AFP šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac. Kolumbijský prezident Gustavo Petro ve středu sdělil, že jeho země tyto vztahy přeruší kvůli akcím Izraele v Pásmu Gazy.

  • 21:51

    Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová odsoudila násilí ve Tbilisi, kde policie zakročila proti demonstrantůmVyzvala Gruzii, aby nadále směřovala do Evropy.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Polsko povolilo prodej „pilulky po“ bez receptu. Opozice hrozí lékárníkům stíháním, až přijde k moci

V polských lékárnách je nově dostupná nouzová antikoncepce bez receptu. Zákon, který to měl umožnit, sice vetoval prezident Andrzej Duda, vláda premiéra Donalda Tuska ho ale obešla pomocí vyhlášky. I přes problémy, které krok doprovází, jde o největší posun směrem k uvolnění přísné protipotratové politiky za posledních deset let.

Jednání s opozicí o penzích neskončilo, řekl Jurečka. Jsme připraveni argumentovat, uvedla Šafránková

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích zopakoval, že je stále připraven s opozicí hledat shodu. Připomínky podle něj ale předložilo jen SPD, se kterým je prý jednání smysluplnější než s ANO. Ministr řekl, že je úpravám parametrů reformy otevřený, nicméně nemůže připustit, aby byl „vyprázdněn“ její smysl. Poslankyně Lucie Šafránková (SPD) upozornila, že pokud bude součástí návrhu jako celku zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let či snižování nově přiznaných penzí od roku 2026, SPD pro něj ruku nezvedne. „Jsme připraveni argumentovat,“ prohlásila.
20 let v EU

Historická sázka či rozjetý vlak. Největší rozšíření EU provázely obavy i očekávání

Jako velký třesk či historickou sázku, která není bez rizik, označovala evropská média před dvaceti lety do té doby největší rozšíření EU. Neobešlo se to bez obav či skeptických hlasů, a to jak ze strany občanů, tak i stávajících států. Hovořilo se o ztrátách národní identity i rozkolísané ekonomice. Sama EU se musela připravit na přijetí velkého počtu nových zemí, které měly zcela odlišnou kulturu a socio-ekonomické nastavení. Zastánci naopak argumentovali politickou stabilitou a největším jednotným trhem.

Lékaři testují očkování proti melanomu. Vakcína je založená na principu mRNA

Během pandemie covidu-19 se technologie mRNA vakcíny ukázala jako bezpečná a rychle aplikovatelná. A teď se zkouší i proti dalším onemocněním – například proti melanomu. První studie proběhly úspěšně, a proto teď vědci očkování testují na větším vzorku pacientů.
před 15 h hodinami|

Mezi Střelicemi a Rapoticemi začala sedmiměsíční vlaková výluka. Trať čeká elektrifikace a rozšíření

Cestující, kteří jezdí vlakem mezi Střelicemi na Brněnsku a Rapoticemi na Třebíčsku musí od úterka využívat náhradní autobusovou dopravu. Správa železnic (SŽ) začala s druhou fází modernizace tratě. Kromě zdvoukolejnění se trať dočká také plné elektrifikace. Omezení potrvá přes sedm měsíců.
před 17 h hodinami|

Deník N: Slovensko dalo ochranu Marčevskému, který je na českém sankčním seznamu

Arťom Marčevskij, kterého česká vláda sankcionovala v souvislosti s činností serveru Voice of Europe, se dočkal zastání na Slovensku, napsal Deník N. Tamní ministerstvo vnitra Marčevskému dle zjištění deníku udělilo dočasnou ochranu. Kauza kolem Voice of Europe má evropský rozsah, proruská síť chtěla získat vliv v Evropském parlamentu.
včera|

Šéf gangu na Haiti viní politiky, štábu CNN ukázal sílu

Výjimečný vhled do násilím zmítaného Haiti se podařilo získat štábu americké televize CNN. Její zpravodaj natočil rozhovor s jedním z nechvalně proslulých vůdců gangu. Právě ozbrojené skupiny jako ta jeho nyní ovládají velké části haitského území – a často přitom páchají ty nejtěžší zločiny, včetně únosů nebo vražd.
včera|

V Tbilisi se policie snažila rozehnat demonstranty plynem i vodním dělem

Gruzínské pořádkové síly a demonstranti se v úterý večer střetli v centru hlavního města u sídla parlamentu, který v druhém čtení jednal o kontroverzním návrhu zákona o zahraničním vlivu. Policie použila pepřový i slzný plyn, vodní dělo a omračující granáty k rozehnání demonstrace. Při srážkách byla zraněna i jedna opoziční poslankyně z uskupení uvězněného exprezidenta Michaila Saakašviliho.
včera|