Zpravodajský web ČT24

Cestující v Hradci překvapily částky stržené za jízdu hromadnou dopravou

Cestující městskou hromadnou dopravou v Hradci Králové, kteří platili bankovní kartou, reklamují účtování jízdného. Některým z nich banka z účtů jednorázově odečetla i tři sta korun, přestože podle daňového dokladu ve skutečnosti projeli jen třetinu. Podobné problémy se objevily i v jiných městech.

Českou ekonomiku čekají nákladné změny. Debatovalo se o nich na reVizi

Pro české podniky i celé hospodářství bude důležitá přeměna v ekonomiku založenou na vysoké přidané hodnotě a znalostech. Shodují se na tom podnikatelé spolu s prezidentem Petrem Pavlem, který vystoupil na konferenci reVize Česka. Tam také znovu vyzval k přijetí eura a k investicím do infrastruktury.

„Nehoráznost,“ komentoval Biden žádost haagského prokurátora o zatykač na izraelské lídry

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Karim Khan oznámil, že usiluje o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Jo'ava Galanta. Požádal také o vydání zatykače na tři vrcholné představitele Hamásu. Podle prokurátora tyto osoby nesou odpovědnost za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Pásmu Gazy a v Izraeli. Server Times of Israel píše o „bezprecedentním a kontroverzním kroku“ haagského tribunálu, který způsobil v Jeruzalémě šok. Žádost prokurátora o zatykač na izraelské lídry ostře kritizují Spojené státy i Česká republika.

„Dobrou, byl to krásnej večer.“ Před třiceti lety Cannes překvapil Pulp Fiction

„Nechci točit filmy, které lidi spojují. Chci točit takové, co je rozdělují,“ představil před třiceti lety Quentin Tarantino na festivalu v Cannes svůj nový snímek. Porota filmového festivalu se ale nakonec na hlavní ceně pro jeho Pulp Fiction: Historky z podsvětí shodla. A „laciný“ krvák od režiséra, který filmy hltal při práci ve videopůjčovně, se brzy po premiéře stal kultovním snímkem devadesátých let.

Milei nazval choť španělského premiéra korupčnicí. Madrid stáhl velvyslankyni a žádá omluvu

Návštěva argentinského prezidenta Javiera Mileie ve Španělsku skončila diplomatickou roztržkou. Vláda v Madridu odvolala svou velvyslankyni v Buenos Aires a předvolala si argentinského ambasadora poté, co nekonvenční politik Milei na mezinárodní konferenci krajní pravice v Madridu označil ženu předsedy španělské vlády Pedra Sáncheze za korupčnici.
Přímý přenos vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 22:19

    Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v Polsku na pokyn ruských tajných služeb. Podle stanice  TVN 24 to uvedl premiér Donald Tusk. Jde podle něj o občany Polska, Běloruska nebo Ukrajiny. Sabotáže a diverzní akce podle něj vyšetřují i některé další evropské země včetně Litvy nebo Lotyšska.

  • 21:20

    Kosovská policie uzavřela pobočky srbské banky Poštanska štedionica na severu země. Oznámil to kosovský ministr vnitra Xhelal Sveçla s tím, že vláda v regionu obývaném převážně etnickými Srby „obnovuje zákonnost“. Priština se opatřením snaží uvést do praxe své nařízení, kterým v zemi zakázala používat srbský dinár. Bělehrad protestuje a žádá zákrok mezinárodního společenství.

  • 19:22

    Hlavní mezinárodní letiště na Haiti obnovilo po téměř třech měsících provoz. Lety byly zastaveny počátkem března letošního roku kvůli násilí tamních gangů, informovala agentura AP.

  • 19:19

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu považuje žádost prokurátura ICC o zatykač na něj a ministra obrany za absurdní a ostudnou. Je podle něj útokem proti celému Izraeli.

  • 19:16

    Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo soustrast nad úmrtím íránského prezidenta Ebrahíma RaísíhoPentagon o příčinách pádu helikoptéry odmítl spekulovat.

Archeologové popsali středověký obchod s koňmi. Zvířata určená na smrt cestovala stovky kilometrů

Koně patřili v době vikinské mezi zvířata, se kterými se masivně obchodovalo. Často totiž sloužili jako obětiny pro rituály, při nichž byli pohřbíváni, a to zejména na severovýchodě Evropy. Vědci nyní díky moderním technologiím vysvětlili, jak rozsáhlý byl systém obchodu s nimi.

Polský kostel zasvěcený Janu Nepomuckému získal ostatek českého světce

Kanovník Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Vladimír Kelnar přivezl do kostela v polském Braciszówě ostatek svatého Jana Nepomuckého. Rakev nejznámějšího českého světce se otevírá jednou za sto let. Počet částí relikvií k darování je tak omezený. Pražské arcibiskupství se ale rozhodlo vyhovět žádosti kostela blízko česko-polských hranic. Právě Janu Nepomuckému je totiž zasvěcen.

Pět dní smutku a nové volby. Írán hledá náhradu za zesnulého prezidenta

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara. Stalo se tak po pádu vrtulníku, který si vyžádal životy prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána. Toho ve funkci dočasně nahradí jeho dosavadní náměstek a jaderný vyjednávač Alí Bágherí Kaní. Chameneí rovněž po smrti politiků vyjádřil soustrast pozůstalým a vyhlásil pět dní státního smutku.

Obrazem

Vše k tématu
MS v hokeji

Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi? Vše, co potřebujete vědět o hokejovém šampionátu

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.
30. 4. 2024Aktualizováno6. 5. 2024, 20:44

Ve zlínské zoo se narodilo šest mláďat kapybary

Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo šest mláďat kapybary, největšího hlodavce na světě. Je to nejpočetnější odchov v historii zlínské zoo.
před 5 h hodinami

Politici kritikou migračního paktu odvádějí pozornost od úkolů, které nesplnili, míní Nejedlová ze Strany zelených

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Lídryně kandidátky Strana zelených Johanna Nejedlová (nestr.) si klade za cíl ochranu klimatu, případně adaptaci na klimatickou změnu. Zmínila, že důležitá je rovněž ochrana lidských práv. „Roste počet extremistů, kteří nám práva chtějí brát,“ říká. Podle ní by se také EU měla rozšířit nejen o Ukrajinu, ale i o státy Balkánu, avšak musejí splnit daná kritéria. Zmínila, že pro migrační pakt by nehlasovala, protože neřeší problémy, které tu jsou. Dodala, že v Česku někteří politici debatami o paktu odvádějí pozornost od úkolů, které měli splnit, ale neučinili tak.
před 4 h hodinami
Načítání...

Odpůrce Západu Raísí brojil proti existenci Izraele

Ebráhím Raísí se stal prezidentem Íránu v roce 2021. Muž, který od března 2019 vedl tamní justici, byl jedním z nejvlivnějších lidí v zemi a mluvilo se o něm jako o možném nástupci nejvyššího vůdce ajatolláha Alí Chameneího, který ho dlouhodobě podporoval. Raísího minulost však poznamenala účast na řízení procesů, které podle lidskoprávních organizací odsoudily na smrt tisíce lidí. Raísí zemřel o víkendu při nehodě vrtulníku.
před 7 h hodinami|

Ficův stav je stabilizovaný, premiér komunikuje, oznámili lékaři

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je stabilizovaný. Pacient je při vědomí a komunikuje, oznámila fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je politik hospitalizován od středečního atentátu. Muž obviněný z pokusu o vraždu Fica zůstává od víkendu ve vazební věznici. Úterní jednání u kulatého stolu s lídry politických stran se neuskuteční, oznámil mluvčí prezidentky Zuzany Čaputové.
12:47Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Pole kolem Českých Budějovic decimují hejna havranů. Plašení nepomáhá

Kolonie stovek havranů se usadily v českobudějovických parcích, odtud vylétají na pole a ničí úrodu v okolí. Farmáři se brání jen těžko. Ptáka střílet nesmějí, zároveň ale nemají nárok na žádné odškodné. Přestože je havran chráněný, nepatří mezi zvláště chráněné druhy, a proto se na něj nevztahují zákony o kompenzacích.
před 2 h hodinami|

Na místě zbouraného žižkovského Telecomu nebudou tři obytné věže, ale jedna

Bytový projekt Centrum Nového Žižkova, který vznikne na místě zbourané budovy bývalého Telecomu v Praze 3, se změní. Místo plánovaných tří obytných věží vysokých až sto metrů bude stát pouze jedna, ta nejnižší. Sdělili to zástupci developerské skupiny Central Group a autorka návrhu, architektka Eva Jiřičná. Důvodem úpravy projektu byla mimo jiné kritika institucí a památkářů.
před 8 h hodinami|

Assange se může znovu odvolat proti vydání do USA, rozhodl britský soud

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělí zaznamenal další dílčí úspěch v mnohaleté snaze zabránit svému vydání z Velké Británie do USA, kde je stíhán za zveřejnění tajných dokumentů. Londýnský vrchní soud mu povolil možnost dalšího odvolání proti extradici, kterou předloni nařídila britská vláda. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nichž se verdiktem může 13 let trvající právní bitva protáhnout nejméně o další řadu měsíců.
před 7 h hodinami|