V České Lípě v noci uhořela žena a dítě

Česká Lípa – Při explozi a následném nočním požáru v panelovém domě v České Lípě zemřeli dva lidé. Pětileté děvče se udusilo kouřem, záchranáři se dívku marně snažili oživit. V bytě poté našli i ohořelé tělo, které podle policie zřejmě patří dospělé ženě. Další tři muži byli vážně popáleni. Trojice skončila na popáleninovém centru v nemocnici na pražských Vinohradech, dva jsou v kritickém stavu. Proč začalo hořet, se zatím neví. Byt byl ale údajně poloprázdný, bez vybavení. Podle neoficiálních informací se v něm vařil pervitin. Policie už případ šetří jako usmrcení z nedbalosti a obecné ohrožení. Obyvatelům bytu tak hrozí až 8 let vězení.

Podle mluvčí vinohradské nemocnice Jany Jelínkové mají muži popáleniny třetího stupně na 94 a 63 procentech těla a jsou připojeni k dýchacím přístrojům. Třetí muž je popálen na 12 procentech těla, je stabilizovaný a dýchá sám. Dva muži jsou ve věku 32 a 33 let, věk ani totožnost třetího zatím policie nezná.

K požáru v panelovém domě v ulici Na Výsluní na největším českolipském sídlišti Špičák vyjížděli hasiči po 01:15 a krátce po 02:00 byl požár dvoupokojového bytu v posledním - sedmém - patře domu pod kontrolou.

Reportáž Lucie Pokorné a Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Škody na bytě odhadli hasiči na 200 000 korun, podle odhadů policie ale škody přesáhnou milion. Kriminalisté případ šetří pro podezření z usmrcení z nedbalosti, za které případnému pachateli hrozí až desetileté vězení a také pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti s následkem smrti, za něž může jít pachatel do vězení až na osm let.

Hasiči: Příčinou požárů v bytech je nejčastěji nedbalost

Podle hasičů je nejčastější příčinou požárů v domácnostech nedbalost jejich obyvatel. Tyto požáry si zároveň drží prvenství ve statistice Hasičského záchranného sboru ČR, uvedla mluvčí hasičů Ivana Svitáková. Podle ní hasiči letos za prvních devět měsíců zaznamenali v domácnostech 1 765 požárů, při kterých zemřelo 40 lidí. Podle předběžných statistik přitom letos od ledna do září vzniklo celkem 13 851 požárů, které si vyžádaly 82 lidských životů. Za celý loňský rok při 20 177 požárech přišlo o život 117 lidí, z toho 62 jich zemřelo při 2 471 požárech v domácnostech.

Nejvíce obětí si za posledních 20 let vyžádal požár pražského hotelu Olympik, kde v květnu 1995 uhořelo osm hostů. Čtyři lidé, z toho dvě děti, zemřeli v lednu 1996 při požáru brněnského bytu v Bratislavské ulici. Stejně tragický byl i loňský prosincový požár bytu v Brně-Zábrdovicích, kde zemřeli čtyři lidé včetně zhruba rok a půl staré dívky a šestiletého chlapce. Tři děti zemřely v srpnu 1995 ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku při požáru zemědělských objektů.

Hasiči
Zdroj: ČT24