Při požáru bytu v Brně zahynuli 4 lidé včetně 2 dětí

Brno - Při požáru bytu v Brně-Zábrdovicích dnes ráno zahynuli čtyři lidé. Na místě zemřela rok a půl stará holčička, v nemocnici na následky vážných zranění později zemřel i šestiletý chlapec. Požár vznikl v prvním patře zchátralé pětipatrové budovy ve Spolkové ulici, hasiči o něm dostali informaci po 06:00. Na místě poté zasahovaly tři jednotky hasičů, kteří museli do bytu vniknout násilím. Požár, který v bytě způsobil škodu odhadem půl milionu korun, podle hasičů vypukl v kuchyni, kde kromě samotného zařízení a nábytku hořely také textilie a pohovka. Příčinu nyní vyšetřují experti.

Hasiči a posléze přivolaní lékaři se obyvatele bytu pokoušeli oživit za pomoci kyslíkového přístroje a masáží srdce. „Na místě byly bohužel čtyři osoby, které byly v bezvědomí a nedýchaly. Šlo o starší ženu, muže a malou holčičku. Okamžitě jsme zahájili resuscitaci, bohužel ale byla neúspěšná,“ řekla ČT mluvčí záchranky Barbora Zuchová. Podle informací policie zahynula osmapadesátiletá žena, její čtyřiadvacetiletý syn a osmnáctiměsíční holčička.

Požár vypukl po nedbalosti při kouření nebo při manipulaci se svíčkou

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Malého chlapce se lékaři snažili zachránit v nemocnici. Šestiletý hoch ale nakonec dnes večer zemřel. Oznámila to mluvčí Fakultní nemocnice v Brně Anna Mrázová.

„Z dosud zjištěných poznatků vyplývá, že oheň zřejmě vypukl po nedbalosti při kouření nebo při manipulaci s otevřeným ohněm od svíčky ponechané bez dozoru,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Předběžně experti vyloučili cizí zavinění a příčinou nebyla ani závada na některém z elektrických zařízení v bytě.

Chodba před bytem, kde hořelo
Zdroj: Igor Šefr/ČTK