Při požáru hotelu Olympik v Praze zahynulo osm lidí a dalších 34 bylo zraněno

Praha - Byl květnový večer, jaký si jen turisté mohou přát. Ze stovek hotelových hostů jich značná část byla ve městě. Naštěstí pro ně. Ti, kteří 26. května 1995 po osmnácté hodině zůstali v pražském hotelu Olympik, se totiž ocitli v bezprostředním ohrožení života. Nejtragičtější požár ve stopadesátileté historii pražského hasičského sboru si před deseti lety vyžádal osm lidských životů.

Požár v 11. patře osmnáctipodlažního hotelu Olympik ohlásilo čidlo elektrické požární signalizace 26. května v 18:07. Okamžitě byli vyrozuměni hasiči, kteří dorazili za několik málo minut. Výtahy přestaly fungovat. V 18:20 začalo vyhledávání a evakuace osob a později záchrana několika desítek hostů, kteří utekli na parapety oken. „Jejich záchrana byla až dramatická, ale nikdo nespadl a všichni tito hosté byli zachráněni,“ líčí průběh internetové stránky hasičů.

Sanitky začaly odvážet první návštěvníky hotelu již v 18:32. Evakuace pokračovala, hasiči vyváděli nalezené lidi s mokrými ručníky či lůžkovinami na hlavách a prohledávali opuštěné pokoje. Při zásahu kromě hasičů pomáhalo také 80 policistů, několik desítek strážníků a 54 zdravotníků. Na pomoc byly přivolány také vrtulníky letky ministerstva vnitra a záchranné služby. Na střeše budovy skončili lidé, které hasiči našli v zakouřených chodbách.

Celková bilance byla tragická: osm mrtvých, 34 zraněnýc

Před desátou večer se podařilo požár zlikvidovat. I přes snahu hasičů a ostatních záchranářů však byla smrt několika intoxikovaných lidí neodvratitelná. Lékaři nejprve konstatovali smrt ve třech případech, další zraněná zemřela během transportu. Ve dvou pokojích pak byla nalezena těla dalších dvou mrtvých. Bylo evidováno 36 zraněných - z toho dva hasiči, jeden muž z personálu hotelu a 33 hostů - z nichž další dvě ženy zemřely později v nemocnici. Celková bilance byla tragická: osm mrtvých (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec), 34 zraněných.

Budova hotelu Olympik má kapacitu 511 lůžek. V době požáru bylo v pokojích asi 60 lidí. Bylo nesmírné štěstí, že nezačalo hořet uprostřed noci. Bilance požáru v nočních hodinách by byla daleko otřesnější. Šetřením se ukázalo, že oheň, jenž napáchal materiální škody za zhruba 40 milionů korun, zapříčinilo porušení předpisů. Chladnička v jedenáctém patře, v místnosti pro pokojskou, odkud se plameny rozšířily, byla totiž obložena hořlavým materiálem. Na ni pokládal personál utěrky a časopisy.