Zpravodajský web ČT24

„Sovětský člověk“ Ivanišvili má Gruzínský sen o ruském zákonu a kontrole země

Gruzii zasáhly protesty proti návrhu zákona o zahraničním vlivu. Gruzínský parlament ve středu ve druhém čtení schválil tuto kontroverzní normu, za kterou stojí vládní Gruzínský sen (GS). Do jejího čela se na začátku roku vrátil oligarcha Bidzina Ivanišvili, jehož zahraniční média popisují jako šedou eminenci gruzínské politiky. Jeho vliv a vliv jeho strany stojí mimo jiné na možnosti přidělovat státní pracovní pozice v zemi, která čelí silné nezaměstnanosti. Před říjnovými volbami do parlamentu má GS dvojnásobnou podporu voličů, než kterékoliv jiné uskupení.

Školku ve Vimperku navrhovalo v soutěži sedmdesát architektů. Vedení města zájem překvapil

Mimořádný zájem zaznamenala architektonická soutěž na stavbu mateřské školy ve Vimperku. Přihlásilo se rekordních sedmdesát zájemců z pěti zemí, což zástupci osmitisícového města vůbec nečekali. O to složitější bylo také vybrat vítěze soutěže. Vítězným návrhem se nakonec stal ten od architekta Logana Amonta ze Švýcarska.

Druhá strana musí vědět, že po porušení pravidel hry přijde odveta, říká Žáček k útoku ruských hackerů

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) v pátečním Interview ČT24 mimo jiné prohlásil, že na odhalené kyberútoky hackerské skupiny APT28, která je podle českých úřadů úkolována ruskou vojenskou rozvědkou GRU, je třeba adekvátně reagovat, zvlášť když se překročí „červená linie“. Odolnost Česka se podle něj v tomto ohledu zvyšuje, proces posilování infrastruktury proti kyberútokům ale označil za nekonečný.

Izraelští vojáci míří do Česka na zotavenou. Nesou si fyzická i psychická traumata

Do Česka přijede skupina sedmnácti izraelských vojáků, kteří mají za sebou traumata z války v Gaze – fyzická i duševní. Týdenní pobyt zorganizovali krajani a česká ambasáda. Pozornost izraelské veřejnosti i médií je momentálně silně upřená k počtům padlých. K nim je ovšem nutno přičíst i tisíce zraněných.

Tuleja se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum

Pavel Tuleja (TOP 09) oznámil, že se vzdává nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, zdůvodnil svůj krok. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Tuleji uvítal. Věří, že TOP 09 navrhne nového kandidáta. To v odpoledních hodinách potvrdila i předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Tuleja čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 21:36

    Několik tisíc lidí protestovalo v hlavním městě Gruzie proti kontroverznímu návrhu zákona o transparentnosti zahraničního vlivu, uvedla agentura AFP. Počet demonstrantů v Tbilisi ale podle ní poklesl oproti předchozím večerům, kdy do ulic vyšly desítky tisíc lidí. Ve středu, kdy parlament schválil návrh ve druhém čtení, policie rozháněla demonstraci slzným plynem i gumovými projektily.

  • 20:51

    Kanadská policie podle tamních médií zatkla podezřelé v souvislosti se zabitím kanadského občana a zastánce samostatného státu Sikhů v Indii Hardeepa Singha Nijjara. Ten byl zastřelen loni v červnu dvěma maskovanými ozbrojenci na rušném parkovišti na předměstí Vancouveru. Případ vyvolal diplomatický spor mezi Indií a Kanadou poté, co kanadský premiér Justin Trudeau obvinil indickou vládu z podílu na vraždě. Dillí to důrazně odmítlo.

  • 20:23

    Soud vyhlásil v insolvenčním řízení s Kovosvit MAS Machine Tools moratorium, které potrvá tři měsíce. Firma chce čas na přípravu reorganizačního plánu.

  • 19:07

    Izrael po rozhodnutí turecké vlády zastavit vzájemné obchodování začne hledat nové zahraniční dodavatele. Volba by mohla padnout na spřátelené země, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko či Maďarsko, píše server Ynet. Turecký export do Izraele činil loni přes pět miliard dolarů (120 miliard korun).

  • 18:28

    Izrael dal palestinskému teroristickému hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a propuštění rukojmí, jinak vstoupí do Rafáhu na jihu Pásma Gazy, píše list The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované egyptské představitele.

Stále více vlád narušuje autonomii médií, varují RSF. Výrazně se propadlo Slovensko

V aktuálním žebříčku svobody médií organizace Reportéři bez hranic (RSF) si Česko pohoršilo. O poznání větší propad zaznamenalo Slovensko. Na prvním místě již tradičně stanulo Norsko. Spojené státy se ocitly na pětapadesátém místě mezi středoamerickým Belize a středoafrickým Gabonem. Reportéři varovali, že stále více vlád a politických orgánů neplní svou úlohu garantů co nejlepšího prostředí pro novinařinu.
12:25Aktualizovánopřed 7 h hodinami|

Ruské kyberútoky zesilují. Podle Česka ohrožují bezpečnost, dle Německa demokracii

Některé české instituce byly od loňského roku cílem kyberútoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob a jejich zaměření odpovídaly profilu aktivit skupiny APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. V prohlášení na svém webu to v pátek uvedlo ministerstvo zahraničí na základě informací zpravodajských služeb. Česko s mezinárodními partnery zásadně odsoudilo aktivity skupiny APT28, jež podle úřadu dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích. Podle informací ČTK se útoky dotkly státních úřadů a energetiky. Kroky podniká i Německo, podle tamní vlády útoky ohrožují demokracii i svobodnou společnost.
12:27Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Nová pravidla pro nakládání s kratomem či HHC prošla sněmovnou

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem poslanecké novely je ochránit před těmito látkami děti. Látky s psychoaktivním účinkem se mají rozlišit podle rizikovosti, méně rizikové si budou moci kupovat výhradně dospělí lidé. Prodejci budou muset podle novely splnit různé podmínky, platit bude zákaz veřejné reklamy. Předloha podléhá souhlasu Evropské komise, zamíří k posouzení do Senátu.

Zdravotnictví má zásadní problémy, ukázala je analýza ministerstva

Českému zdravotnictví hrozí, že nebude ekonomicky udržitelné, vyplývá ze strategické analýzy ministerstva. Podle týmu odborníků, kteří ji zpracovali, selhává dostupnost péče v oborech, jako je duševní zdraví nebo praktické lékařství pro děti a dorost. Autoři upozorňují také na dopady stárnutí populace, kvůli němuž porostou výdaje na zdravotní péči. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nyní chce s materiálem seznámit prezidenta i poslance zdravotního výboru. K dokumentu se nyní mohou vyjádřit odborníci i opozice. S upravenou verzí začne resort pracovat v létě.

Zrazená Médea z Ostravy se mstí v hotelu jako od Kubricka

Dva tisíce let stará tragédie partnerské zrady se připomíná v Národním divadle moravskoslezském. Ostravská činohra nastudovala Euripidovo drama Médea. V novém překladu a zasazené do scény inspirované hororem Stanleyho Kubricka Osvícení.

Sněmovna schválila vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy v mírnější podobě

Sněmovnou prošla vyšší ochrana nejkvalitnější zemědělské půdy, nicméně v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do předlohy doplnila dolní komora zákaz prodeje zemědělské půdy vlastníkům z třetích zemí, tedy v podstatě mimo EU. Poslanci také schválili pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Naopak zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky pro všechny dlužníky bude dolní komora schvalovat 22. května. Mimořádnou schůzi přerušila.
09:00Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Na TikTok se dohodou s UMG vrátila hudba Swiftové, Billie Eilish či Dylana

Písně Taylor Swiftové, Billie Eilish, Harryho Stylese či Boba Dylana nebo kapely Pearl Jam se vrací na TikTok. Vydavatelství Universal Music Group (UMG), které skladby spravuje, se totiž se sociální sítí podařilo dohodnout na nové smlouvě. Právě kvůli neshodám hudba, k níž drží práva UMG, začátkem února z TikToku zmizela.
před 6 h hodinami|

Soud v insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil tříměsíční moratorium

Krajský soud v Českých Budějovicích v pátek v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, které potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu. V době trvání moratoria se firma nemůže dostat do úpadku.
13:50Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Prolomení fronty a žádost Kyjeva. Macron připustil možnost vyslání západních vojáků na Ukrajinu

Rusko-ukrajinská válka mění strategickou přípravu evropských armád. Francouzská pěchota obnovila cvičení simulující zákopovou válku. Dění na východě Ukrajiny ukázalo, že tento způsob boje je součástí moderní války. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu.
před 15 h hodinami|

V Česku je stále až čtvrt milionu kotlů nejnižší emisní třídy, od podzimu budou zakázané

V Česku je stále až 250 tisíc kotlů nejnižší emisní třídy, jejichž provoz bude od letošního září zakázaný. Už nyní je přitom zřejmé, že značnou část z nich provozovatelé nestihnou vyměnit. Pokuty za vytápění neekologickým kotlem mohou dosahovat až padesáti tisíc korun, a to opakovaně, upozornila Asociace podniků topenářské techniky. Firmy připomněly, že do konce srpna budou moci domácnosti požádat o dotaci na ekologické systémy vytápění.
před 9 h hodinami|