Nenechme válečný vítr vát stále silněji, vyzval papež při Urbi et orbi

Velikonoční poselství Urbi et orbi (zdroj: ČT2)

Papež František ve Vatikánu přednesl každoroční poselství Urbi et orbi (Městu a světu). Ve svém projevu vyzval k okamžitému příměří v Pásmu Gazy a také k výměně zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Papež si tak spolu s křesťany po celém světě připomněl zmrtvýchvstání Ježíše Krista. To podle tradic připadá právě na Boží hod velikonoční.

Papež volal po ukončení bojů, a to zejména kvůli dětem. „Kolik utrpení vidíme v jejich očích. Jejich pohledy se nás ptají: Proč? Proč tolik smrti? Proč tolik ničení?“ řekl před zaplněným Svatopetrským náměstím. „Válka je vždycky absurdita i porážka, nenechme válečný vítr vát stále silněji nad Evropou a Středomořím. Mír se nikdy nevybuduje zbraněmi, ale tím, že stáhneme ruce a otevřeme srdce,“ prohlásil.

Papež František vyzval mimo jiné k zaručení humanitární pomoci do Gazy a k propuštění rukojmí, která drží teroristické hnutí Hamás. Zmínil také válku na Ukrajině nebo v Sýrii. „Nezapomínejme na Sýrii, která již třináct let trpí následky ničivé války. Tolik mrtvých a chudoby a zkázy čeká na odpovědi od všech, včetně mezinárodního společenství,“ dodal.

Zmínil také Libanon, který je dlouhodobě sužován hospodářskou a sociální krizí, nyní ještě „prohloubenou nepřátelskými akcemi na hranicích s Izraelem“. Také ve svém projevu vzpomenul muslimské Rohingy prchající z Myanmaru, kteří jsou postiženi vážnou humanitární krizí, a také násilí a ekonomickou a politickou krizi na Haiti. Nezapomněl ani na Afriku, kde kromě konfliktů připomněl i problém sucha, který postihuje rozsáhlé oblasti a způsobuje hladomor.

„Zvláštní myšlenku směřuji k regionu západního Balkánu, kde se podniká významný krok k integraci do evropského projektu,“ uvedl také papež podle stránek Vatican News.

Události: Urbi et orbi (zdroj: ČT24)

Velikonoční vigilie

Papež František se ještě předtím v bazilice svatého Petra zúčastnil velikonoční vigilie, která křesťanům připomíná zmrtvýchvstání Ježíše Krista a pronesl úvodní modlitbu. Sedmaosmdesátiletý František, kterému v mládí odstranili část jedné plíce, se celou zimu potýká s dýchacími potížemi, kvůli nimž je pro něj obtížné pronášet delší projevy, napsala agentura AP.

Minulý týden vynechal kázání při bohoslužbě na Květnou neděli na Svatopetrském náměstí. V prosinci zrušil kvůli následkům chřipky a zánětu plic plánovanou cestu na klimatický summit COP28 v Dubaji. Kromě toho má František problémy kvůli chronickým bolestem kolena, příležitostně proto používá invalidní vozík.