V Polsku končí kampaň před nedělními volbami, byla nejpolarizovanější v historii

Studio ČT24: Zpravodaj ČT Papadopulos o konci předvolební kampaně v Polsku (zdroj: ČT24)

Úderem půlnoci z pátku na sobotu končí v Polsku možnost vést kampaň před nedělními volbami. Ta letošní byla podle expertů dosud nejvyhrocenější, kromě témat bezpečnosti či migrace vynikala také vzájemnými ostrými výpady kandidátů. Poláci v neděli rozhodnou, zda zůstane u moci vládnoucí strana Právo a spravedlnost a její spojenci, nebo je po osmi letech vystřídá opozice v čele s Občanskou koalicí.

Polští politici se v pátek naposledy setkávali s voliči. Úderem půlnoci už začne platit moratorium, pod pokutou v přepočtu pět milionů korun se nesmí vyvěšovat nové plakáty a veřejně agitovat.

„Kampaň byla letos velmi vypjatá, velmi nervózní, experti ji hodnotí jako vůbec nejpolarizovanější v novodobé historii Polska,“ podotkl zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Odrazilo se to i v médích. „Například Gazeta Wyborcza psala, že strana Právo a spravedlnost by v případě volební prohry mohla využít armádu k jakési formě udržení své vlády, což je spíše krajně hysterická reakce. Ale ukazuje to na ten mohutný příkop, který je mezi opozičním a vládním táborem vykopán. A to byl symbol celé té kampaně,“ dodal zpravodaj ČT.

Témata kampaně: Bezpečnost a migrace

Hlavním tématem předvolební kampaně byla bezpečnost, ať už finanční, nebo ve vztahu k nelegální migraci. V průběhu kampaně se pojetí tématu vyvíjelo.

„Zhruba někdy po prázdninách se velmi často, i v různých televizních debatách, zaměřovaly dotazy na politické lídry na řešení hospodářských problémů, které Polsko sužují, a kandidáti nabízeli voličům recepty na zlepšení této situace,“ popisuje Papadopulos s tím, že minimálně letos bude růst HDP v Polsku zřejmě pod jedním procentem, na což Polsko není zvyklé.

Během září byl pak podle něj stále zřetelnější posun od ekonomických témat k bezpečnostním. „Velmi často se debata smrskávala na blízkou bezpečnost, ať už ve vztahu k nelegální migraci, nebo i k případné agresi Ruska.“

Říjen pak byl ve znamení debaty zejména o migraci. „A to třeba i ukrajinských uprchlíků směrem do Polska a směrem z Polska na Ukrajinu, o nějaké změně statu quo mnoha migrantů, kteří v uplynulých letech přišli do Polska za prací,“ přiblížil zpravodaj ČT. „A závěr kampaně byl už o invektivách jedním nebo druhým směrem,“ uzavřel Papadopulos.