Partnerství Číny a Německa přispěje ke světové stabilitě, řekl Si Scholzovi

Události: Jednání čínského prezidenta s německým kancléřem (zdroj: ČT24)

Hlubší spolupráce Číny a Německa může světu přinést více stability a bezpečnosti, řekl čínský prezident Si Ťin-pching při jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Pekingu. Vztahy obou zemí se budou nadále rozvíjet, pokud se budou vzájemně respektovat a hledat společné zájmy, míní čínský vládce. Scholz prezidenta podle agentury Reuters vyzval, aby se pokusil přimět Moskvu k ukončení války na Ukrajině. Později jednal s premiérem Li Čchiangem o ekonomice.

Prezident druhé největší ekonomiky světa zdůraznil, že je potřeba „vzájemný respekt“ a hledání společných témat. Stabilní spolupráce mezi velkými ekonomikami Německa a Číny může mít podle Si Ťin-pchinga „zásadní vliv nejen na celý euroasijský kontinent, ale i na celý svět“. V oboustranně výhodné spolupráci vidí „obrovský potenciál“.

„Na bilaterální vztahy musíme nahlížet a rozvíjet je všestranně, z dlouhodobé a strategické perspektivy,“ prohlásil Si. Obě strany by se ale měly mít na pozoru před protekcionismem a trvat na tom, aby se na otázky výrobní kapacity nahlíželo „objektivně“, řekl podle čínské státní televize CCTV.

Změna čínského přístupu

V době obchodního napětí a soupeření se Západem mění Peking strategii. Když se nemůže domluvit s politiky, jde přímo za šéfy významných firem. Před Scholzovým příletem čínský vůdce navštívil podnik na výrobu bateriových materiálů, jehož většinovým vlastníkem je německá chemička. Navzdory snahám Berlína snížit závislost firma BASF zvyšuje přítomnost v Číně a investuje deset miliard eur do nového závodu.

Ani německé automobilky přímou konfrontaci s Pekingem nechtějí. Třetinu všech aut, která vyrobí, prodají právě v Číně. Evropská unie s Pekingem vede spor kvůli dotacím pro elektromobily a nadvýrobě. „Co jako země zaměřená na export vůbec nepotřebujeme, jsou rostoucí překážky obchodu,“ prohlásil šéf Mercedes-Benz Ola Källenius v německé televizi ARD. Podle něj by se mělo pracovat na odstraňování obchodních bariér v duchu Světové obchodní organizace.

Německá vláda loni v létě přijala novou strategii vůči Číně, která reaguje na agresivnější působení Pekingu ve světě. Německo chce snižovat svou závislost na Pekingu, proto kupříkladu láká investory, kteří by ve spolkové republice vyráběli čipy a baterie do aut.

Scholz se na schůzce s čínským vládcem zaměřil mimo jiné na otázku Ukrajiny. Ruská agrese podle něj ohrožuje světovou bezpečnost. Kancléř také prohlásil, že válka na Ukrajině má dopady na „klíčové zájmy“ Německa a narušila celosvětové dodávky energií a potravin. Ruské akce rovněž „porušují Chartu OSN a zásady nedotknutelnosti hranic“, upozornil Scholz.

Čína opakovaně vyzývá k diplomatickému řešení konfliktu, zároveň ale odmítá ruskou invazi na Ukrajinu odsoudit a nadále udržuje s Ruskem přátelské vztahy.

„Čína podporuje veškeré úsilí směřující k mírovému řešení krize a podporuje také svolání mezinárodní mírové konference, v příhodnou dobu, se souhlasem Ruska a Ukrajiny, za účasti všech zainteresovaných stran,“ řekl vůdce Si. „Čína je připravena na tom spolupracovat s příslušnými stranami, včetně Německa,“ dodal.