Izraelští vojáci dále operují ve středu Gazy, Palestinci hlásí civilní oběti

Izraelská armáda oznámila, že za poslední den zabila osmnáct bojovníků palestinského teroristického hnutí Hamás a pokračuje ve vojenských operacích ve středu Pásma Gazy i jižněji v Chán Júnisu. Palestinská média mezitím v neděli informovala o izraelském úderu na uprchlický tábor Dajr Balah ve středu Pásma Gazy, který zabil dvanáct lidí včetně dětí. Údaje znepřátelených stran nelze rychle nezávisle ověřit.

Zabití osmnácti islamistických bojovníků při přestřelkách odstřelovači a za podpory tanků a letectva oznámila izraelská pěchotní brigáda Nahal. Další operace hlásí izraelská armáda z Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, kde ostřelovala budovu, odkud Hamás odpaloval protitankové střely, píše server The Times of Israel. Letectvo podle prohlášení provádí údery v koordinaci s pěchotou a obrněnými brigádami, které pozorují pohyb ozbrojených příslušníků Hamásu.

Palestinské zdravotnické úřady ovládané teroristickým Hamásem v neděli na svém telegramovém profilu zveřejnily novou bilanci obětí, podle níž za poslední den následkem bojů v Pásmu Gazy zahynulo 92 lidí.

Celková bilance palestinských obětí od loňského října tak podle Hamásu vystoupala na 31 645, zranění utrpělo 73 676 lidí. Palestinské úřady v bilancích nerozlišují mezi civilisty a ozbrojenci.

Současný konflikt, který v neděli pokračuje 163. dnem, podnítil teroristický útok Hamásu a dalších islamistických organizací v jižním Izraeli loni v říjnu, při kterém zemřelo kolem 1200 lidí. Dalších asi 250 lidí unesli ozbrojenci z Izraele do Pásma Gazy.