Izrael dokončil operaci v nemocnici al-Šífa, dle Hamásu je mnoho mrtvých

Izraelská operace v nemocnici al-Šífa v Pásmu Gazy skončila. Poté, co zařízení opustily tanky a vozidla izraelských jednotek, hovoří palestinské úřady ovládané teroristickým hnutím Hamás o desítkách mrtvých, píše agentura AFP. Místní úřad civilní obrany, rovněž kontrolovaný Hamásem, podle agentury DPA tvrdí, že je tři sta mrtvých v nemocnici a jejím okolí.

Izraelské jednotky zahájily razii v nemocnici před dvěma týdny. Podle novináře AFP a očitých svědků nemocniční komplex v pondělí brzy ráno opustila armádní vozidla. Izraelská armáda stažení později potvrdila a uvedla, že během operace při střetech zabila palestinské ozbrojence a zabavila zbraně a zpravodajské dokumenty. Akce v nemocnici, která byla před současným izraelsko-palestinským konfliktem největší v Pásmu Gazy, byla podle armády vedena tak, aby se „předešlo způsobení újmy civilistům, pacientům a lékařským týmům“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v neděli večer označil razii proti Hamásu za velký úspěch. Prohlásil, že bylo zabito více než dvě stě teroristů a stovky se jich vzdaly.

Místní ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem v tiskové zprávě tvrdí, že v areálu a v okolí nemocnice al-Šífa byly nalezeny desítky těl. Zároveň uvádí, že izraelské jednotky před svým odchodem nemocniční budovy údajně zapálily a areál je „značně poškozený“.

Tvrzení válčících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

„Jednalo se o významnou operaci, která byla Izraelem připravena pečlivě poté, co zpravodajské služby zjistily, že Hamás se v areálu této nemocnice rozhodl uchytit opětovně, poté, co už jednou v listopadu loňského roku byla místem těžkých bojů. Z hlediska vojenského to nebyla jednorázová noční akce, to byla středně velká bitva,“ popsal izraelskou operaci v nemocnici zpravodaj ČT David Borek.

Zpravodaj ČT David Borek k situaci v Pásmu Gazy a Izraeli (zdroj: ČT24)

Do nemocnice al-Šífa, do té doby jednoho z mála funkčních zdravotnických zařízení na izolovaném palestinském území, izraelské jednotky vstoupily předminulé pondělí. Od té doby prohledávaly rozsáhlý komplex, který je podle tvrzení Izraele napojený na síť podzemních tunelů a sloužil jako základna pro bojovníky Hamásu a dalších islamistických skupin. Představitelé Hamásu i zdravotnický personál popírají, že areál nemocnice zneužili k vojenským účelům.

Razie byla součástí izraelského tažení v Gaze, které reaguje na loňský teroristický útok hnutí Hamás na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř dvanáct set lidí a na 250 osob unesli do Gazy. Izraelské odvetné masivní bombardování a pozemní operace si dle tvrzení Hamásu vyžádaly životy více než 32 780 Palestinců a způsobily humanitární krizi, která v některých místech začíná přerůstat v hladomor.