Iráckou vojenskou základnou ležící jižně od Bagdádu otřásl silný výbuch, jeden mrtvý

Iráckou vojenskou základnu asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu v noci na sobotu otřásla rozsáhlá exploze, informovaly zahraniční tiskové agentury. Irácká armáda uvedla, že při ní zemřel jeden člověk a dalších osm lidí bylo zraněno. Dodala také, že v době výbuchu v okolí základny nezaznamenala dron ani bojové letadlo. Podle některých spekulací v tisku mohlo jít o letecký úder v době vyhroceného napětí mezi Izraelem a Íránem. Vojenskou základnu, kterou exploze otřásla, totiž využívají i proíránské skupiny.

Spojené státy uvedly, že jejich jednotky neprovedly v Iráku žádný úder. Izrael se k incidentu nevyjádřil a palestinské teroristické hnutí Hamás útok odsoudilo jako porušení irácké svrchovanosti, informovala stanice al-Džazíra.

Vojenskou základnu Kalsu jižně od Bagdádu využívají takzvané Lidové mobilizační síly (PMF), které sdružují několik desítek militantních skupin, většinou proíránských, a jsou formálně součástí irácké armády. Některé z těchto skupin ale jednají ve velké míře nezávisle. Část frakcí PMF se za současné války Izraele v Pásmu Gazy podílela na raketových a dronových útocích na americké síly v Iráku. V únoru ale s těmito údery přestala. Podle PMF noční výbuch způsobil hmotné škody a zranění. Dodaly, že exploze vyšetřují.

Noční exploze na irácké vojenské základně se odehrály den po výbuchu na letecké základně v Íránu poblíž města Isfahán, který v pátek některé zdroje připsaly Izraeli a který se obešel bez obětí. Ani k němu se oficiálně nevyjádřil Izrael ani Írán. Z toho někteří usuzují, že tito dva úhlavní nepřátelé se snaží uklidnit napětí v regionu, které vyhrotil Teherán před týdnem rozsáhlým útokem právě na Izrael. I ten se obešel bez obětí a podle Íránu byl odvetou za zabití 16 lidí včetně íránských důstojníků na jeho konzulátu v Damašku 1. dubna leteckým útokem, který je přičítán Izraeli.

Česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová se domnívá, že po pátečním útoku na íránskou leteckou základnu „přišla jistá úleva“. „Proběhla odveta, která byla relativně slabá, takže lidé se spíš začali připravovat na nadcházející svátek pesach,“ řekla v sobotu ráno pro ČT24.

Hamás, jehož je Írán spojencem, v sobotu exploze na vojenské základně v Iráku důrazně odsoudil a označil je za porušení irácké svrchovanosti. V témže prohlášení také uvedl, že americká vláda je „zodpovědná za eskalaci v regionu“, protože „podporuje nacistickou vyhlazovací válku proti palestinskému lidu v Pásmu Gazy“. Válku Izraele a Hamásu v Pásmu Gazy zapříčinil teroristický útok Hamásu na jižní Izrael z loňského 7. října.

Studio 6 Víkend: Zpravodaj ČT Borek o vývoji na Blízkém východě (zdroj: ČT24)