Hamás je zneutralizován do maximální možné míry, soudí Haj. Cíl Izraele je v tomto ohledu jasný, říká Marhoul

Události, komentáře o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

„Záměry Bibiho Netanjahua nejsou jasné ani Izraelcům,“ prohlásil o izraelské operaci v Pásmu Gazy a následných plánech premiéra židovského státu hudebník Jordan Haj. V debatě umělců o situaci na Blízkém východě připustil filmový režisér a producent Václav Marhoul, že reálná situace v regionu je pro něj nepřehledná, cíle Izraele jsou však prý jasné. O problematice konfliktu hovořili v pořadu Události, komentáře.

Haj na úvod debaty uvedl, že jím sedmý říjen otřásl. V ten den, ani v následující dny, potažmo týdny, nebyla izraelská armáda v Gaze. „Tehdy jsem byl v ohromném šoku z toho, co se stalo. Dozvídal jsem se postupně, o které lidi, které jsem znal skrz spolužáky, jsme přišli,“ popisuje. „Zjistil jsem, že bratr mého spolužáka zahynul přímo na té technoparty.“

Umělec má v Izraeli předky, jeho otec byl izraelský Arab, Jordan Haj ovšem chodil do židovské školy a dospívání trávil v Izraeli.

Z jeho pohledu Čecha-Izraelce prý není jasná rovnice mezi akcí a oběťmi, které izraelská operace v Pásmu Gazy přináší, a mezi „ohromnou humanitární krizí“ v regionu. „Že existuje nějaká přímá rovnice mezi tím, co se tam děje, tím, jak probíhá ta akce, a tím, že by to vedlo jak k propuštění unesených lidí, tak k opravdové demontáži fungování Hamásu na území Gazy.“

V Izraeli je prý otázkou agenda, kterou má připravenou tamní premiér Benjamin Netanjahu pro moment, až válka skončí. „Často se setkávám s odpovědí – ‚ať propustí rukojmí‘. Nikde, nikdo v Izraeli neřekl, že armáda z Pásma odejde, až se propustí rukojmí. Ona tam není kvůli rukojmím, vede se tam regulérní operace, která má několik úkolů, docela jasných,“ podotkl.

Marhoul má za to, že situace v Pásmu Gazy je „zcela jasná a čitelná“. „Cíl Izraele je jasně definovaný, Izrael ho nějakým způsobem realizuje a je to zničení Hamásu v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí,“ soudí. Jediné, co se podle něj stalo nepřehledným, je reálná situace, která v oblasti je.

Zmínil také únorovou petici několika českých osobností. Ta má podpořit postoj tuzemské vlády, jež Izrael podporuje. Mezi jejími signatáři jsou mimo jiné psychoanalytik Martin Mahler, publicista Pavel Kosatík či právě Marhoul. Touto aktivitou reagují osobnosti na protiizraelskou petici, jejíž pasáže vnímá režisér jako nepravdivé.

U protiizraelské petice Marhoul vytknul „žonglování s čísly“. „Ve druhém odstavci se mluví o třiceti tisících obětech, v pátém je to čtyřicet tisíc obětí, aniž by autory nebo signatáře napadlo, že mezi třiceti a čtyřiceti je trochu rozdíl,“ odkázal.

Haj soudí, že zatím nenarazil na petici, která by „měla v sobě úžasný plán pro izraelskou vládu, co má teď dělat“. „Záměry Bibiho Netanjahua nejsou jasné ani Izraelcům,“ tvrdí. Jasná prý není ani ona deeskalace situace či „neutralizace Hamásu“, což je podle něj abstraktní pojem. „Hamás je od zaměstnavatele holek, co pracují ve školce, až po lékárníka, až po člověka, co staví semafory. To je vlastně Hamás na území Palestiny,“ říká.

Přesto má za to, že jsou teroristé zneutralizováni do maximální míry, do jaké může být. „Na to, jak je to moc prosáklá síť, si myslím, že víc se toho možná ani nepodaří.“