Rámec dohody o příměří v Gaze je hotový, řekl Reuters zdroj z americké vlády. Izrael údajně souhlasí

V Káhiře se v neděli obnoví jednání o příměří v Pásmu Gazy, informovala agentura Reuters s odvoláním na dva bezpečnostní zdroje. Izrael a palestinské teroristické hnutí Hamás jednají o možném příměří s pomocí prostředníků, včetně Egypta či Kataru. Rámec dohody je prý hotový, řekl tiskovým agenturám zdroj z americké administrativy. Izrael s ním souhlasí, teď prý záleží na Hamásu. Americký prezident Joe Biden doufá, že se podaří uzavřít příměří do muslimského postního měsíce ramadánu, který letos začíná 10. března.

Izrael podle zdroje tiskových agentur podpořil rámec dohody o příměří v Pásmu Gazy, součástí má být i dohoda o propuštění části izraelských rukojmí. Izraelská strana podle něj víceméně přijala návrh, který obsahuje šestitýdenní příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí považovaných za ohrožené. Mělo by jít o nemocné, zraněné, ženy a lidi v pokročilém věku.

„Teď je na tahu Hamás a my se to snažíme posunout co nejvíce, jak jen můžeme,“ přiblížil zdroj. S novináři hovořil pod podmínkou zachování anonymity, protože nemůže veřejně probírat podrobnosti z jednání o příměří.

Izrael ani hnutí Hamás, které konflikt říjnovým útokem na jihu Izraele vyvolalo, se k obnovení jednání zatím oficiálně nevyjádřily. Izraelský zpravodajský server Ynet nicméně s odvoláním na nejmenovaného vysokého představitele uvedl, že Izrael na jednání do Káhiry delegaci nevyšle, dokud neobdrží úplný seznam rukojmí zadržovaných v Gaze, která jsou naživu.

Čtvrteční incident, při kterém v Gaze zahynulo několik desítek civilistů, když čekali na humanitární pomoc, jednání podle zdrojů nezpomalil. Palestinské úřady tvrdí, že mrtvých při incidentu je více než sto. Podle teroristické organizace Hamás do davu stříleli izraelští vojáci. O velkém počtu lidí zraněných kulkami informoval podle webu listu The Times of Israel také tým OSN, který navštívil nemocnici ve městě Gaza.

Izraelská armáda oznámila, že podél konvoje vypukly mezi shromážděnými násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy. Armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu přiblížila, tento zákrok si však podle ní vyžádal nanejvýš deset obětí.

Biden vyjádřil důvěru, že Izrael incident vyšetří. Zároveň doufá, že se na příměří obě strany konfliktu dohodnou do začátku ramadánu. „Ještě tak daleko nejsme,“ poznamenal také k výhledům na příměří v pátek.

Propuštění zadržených Palestinců za rukojmí je podle novinářů základní podmínkou příměří

Strany se podle egyptských zdrojů zatím dohodly na délce trvání příměří v Gaze i na propuštění rukojmí a vězňů. Dokončení jednání ještě vyžaduje dohodu o stažení izraelských sil ze severní části Pásma Gazy a o návratu obyvatel. Podle serveru Ynet je ústřední otázkou, na níž se pracuje, kolik rukojmí bude z Gazy propuštěno a kolik Palestinců naopak Izrael za každého z nich osvobodí.

Mezinárodní tlak na dosažení příměří zesiluje, podle zdravotnických úřadů v Gaze zahynulo při izraelské ofenzivě přes 30 tisíc Palestinců. OSN varuje, že čtvrtinu obyvatel Pásma Gazy dělí jen krůček od hladomoru.

Agentura APA mezitím napsala, že šéfredaktoři řady médií „naléhavě“ vyzvali ve společném dopise Izrael k ochraně novinářů v Gaze. Výzvu podepsali zástupci agentur Reuters, AP, AFP či novin The New York Times, The Guardian nebo televizí BBC a CNN.

Protesty v Izraeli

Uzavření dohody o propuštění izraelských rukojmí se domáhají i lidé v Izraeli. V různých izraelských městech se v sobotu shromáždily tisíce protestujících proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua. V Tel Avivu policie několik lidí zadržela kvůli tomu, že blokovali dopravu na důležitém silničním tahu, uvedl internetový portál The Times of Israel.

V Tel Avivu protest začal minutou ticha za oběti teroristického útoku Hamásu z loňského 7. října. Pak demonstranti zpívali izraelskou hymnu. „Bibi, obviňuji tě z toho, že jsi způsobil, že celá země truchlí,“ řekla jedna žena z kibucu Kfar Aza, která útok Hamásu přežila, ale její bratr při něm zemřel. Bibi je přezdívka premiéra Netanjahua.

V Jeruzalémě se lidé sešli před oficiální Netanjahuovou rezidencí a volali po dohodě, která by vedla k propuštění rukojmí. Protest se tam koná po říjnovém masakru o sobotách pravidelně, v sobotu se k němu ale připojily tisíce lidí, kteří tam dorazili po třídenním pochodu z jednoho z kibuců u hranic s Pásmem Gazy. Svolali ho příbuzní a blízcí rukojmí.

Agentura DPA uvedla, že obliba Netanjahuovy vlády v posledních měsících silně klesla. Jeho odpůrci ho obviňují, že zanedbal ochranu hranice s Pásmem Gazy a že zájmy země podřizuje snahám o vlastní politické přežití.

Izrael spustil ofenzivu v reakci na teroristický útok Hamásu, při němž bylo 7. října loňského roku podle izraelských úřadů zabito na jihu Izraele na dvanáct set lidí a dalších zhruba 250 uneseno na palestinské území.