Prokuratura žádá pro Trumpa pokutu deset tisíc dolarů

Exprezident Spojených států Donald Trump by měl podle prokuratury dostat pokutu deset tisíc dolarů (zhruba 236 tisíc korun) za porušování soudního příkazu, který omezuje jeho veřejná vyjádření o aktérech procesu kolem údajného falšování exprezidentových finančních záznamů. Soudce zakázal Trumpovi mluvit o potenciálních svědcích nebo členech poroty, obžalovaný se navzdory tomu v posledních dnech před novináři nebo na internetu v této souvislosti opakovaně vyjadřoval.

Po pondělním jednání například mluvil Trump o svém někdejším právníkovi Michaelu Cohenovi. Ten je ústřední postavou kauzy a s největší pravděpodobností bude také v nadcházejících dnech svědčit. Minulý týden zase Trump na své sociální síti Truth Social publikoval příspěvek o „liberálních aktivistech“ v porotě, přičemž tato slova připisoval moderátorovi televize Fox News.

Podle prokurátorů porušil někdejší šéf Bílého domu nařízení soudce Juana Merchana nejméně desetkrát, a za každý případ by tak měl dostat maximální možnou pokutu, tedy tisíc dolarů. „O příkazu ví, ví, co nemá dovolené dělat, a přesto to dělá,“ konstatoval prokurátor Christopher Conroy během úterního jednání, jehož úvod se Merchan rozhodl věnovat této otázce.

Trumpovi hrozí, že bude uznán vinným z pohrdání soudem, za což kromě pokuty hrozí také třicet dní vězení za každý jednotlivý přečin, napsal list The New York Times. Prokurátor Conroy upřesnil, že obžaloba prozatím o uvěznění nežádá. Podle něj se zdá, že právě toto si Trump přeje.

Exprezidentův právník Todd Blanche odmítl, že by jeho klient vědomě porušoval pravidla procesu. Trumpova slova o aktérech soudního řízení mimo jiné prezentoval jako reakce na „politické útoky“. Soudce Merchan se k jeho argumentům stavěl skepticky a opakovaně do projevu obhajoby vstupoval s otázkami a poznámkami.

Rozhodnutí o případném postihu pro Trumpa odložil soudce na neurčito, teoreticky by mohlo přijít ještě během úterního líčení.

Novinář: Nejde o to být úplně nestranný k Trumpovi, ale k případu

Novinář Eduard Freisler považuje tento proces za velmi neobyčejný, protože o osudu prezidenta by mohlo rozhodnou dvanáct obyčejných Američanů, coby členové poroty. „Do Bílého domu by tak mohl vstoupit kriminálník, nebo bude prezidentem z vězení,“ uvedl Freisler v pořadu Události, komentáře.

Zmínil také složitý výběr porotců, kdy všichni mají na Trumpa nějaký názor, ať už kladný, nebo záporný. „Nejde tedy o to být úplně nestranný k němu, ale k případu trestní kauzy.“

Trump podle Freislera doufá, že aspoň jeden člen poroty bude na jeho straně, což by vedlo k tomu, že nebude prohlášen za vinného. Celkově si pak novinář myslí, že se s Trumpem zachází velmi privilegovaně a opatrně.

UK: Eduard Freisler hovořil o soudech s exprezidentem Trumpem (zdroj: ČT24)

Podezření z falšování podnikatelských záznamů

Soud se Trumpovými výroky zabývá den poté, co v procesu zazněly úvodní řeči. Prokuratura vylíčila již roky známý příběh o platbě ve výši 130 tisíc dolarů (zhruba tří milionů korun), kterou od Cohena před volbami v roce 2016 dostala pornoherečka Stephanie Cliffordová ve snaze udržet v tajnosti její tvrzení o dřívějším románku s Trumpem. Podle obžaloby Trump později zfalšoval 34 podnikatelských záznamů, když později Cohenovi peníze vracel, přičemž tak činil ve snaze zakrýt volební podvod. Obhajoba naopak uvedla, že se Trump žádného zločinu nedopustil.

Prezentace argumentů u soudu na jihu Manhattanu zřejmě potrvá až do června. Jako prvního svědka prokuratura v pondělí předvolala Davida Peckera, což je bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer, který před osmi lety Trumpově kampani pomáhal. Obžaloba Peckera popisuje jako klíčového aktéra Trumpova volebního spiknutí, jeho výpověď v úterý u soudu pokračuje.

Newyorský proces je prvním trestním řízením s bývalou hlavou státu v dějinách USA. Trump čelí ještě dalším třem obžalobám, žádná z nich ale kvůli nejrůznějším průtahům pravděpodobně nedospěje k verdiktu před listopadovými prezidentskými volbami. V nich se chce Trump ucházet o znovuzvolení jako kandidát Republikánské strany, přičemž své právní problémy bez důkazů vykresluje jako politicky motivované kroky s cílem „vykolejit“ jeho kampaň.

Exšéf bulvárního listu u soudu popsal tajnou spolupráci s Trumpovou kampaní

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer David Pecker během líčení u newyorského soudu popsal porotě, jak před prezidentskými volbami roku 2016 pomáhal úspěšné kampani Donalda Trumpa – mimo jiné potlačováním tvrzení o jeho nevěře. Tato „vysoce důvěrná“ spolupráce podle něj vzešla ze schůzky s Trumpem v srpnu 2015.

Pecker je prvním svědkem předvolaným v procesu kolem údajného Trumpova falšování podnikatelských záznamů. U soudu vypověděl, že o takovém scénáři se více než rok před volbami mluvilo na schůzce s Trumpem a jeho tehdejším právníkem Michaelem Cohenem. „Zeptali se mě, co můžu udělat a co mohou moje časopisy udělat, abychom pomohli kampani,“ citoval z výpovědi web Politico.

Někdejší vydavatel uvedl, že svému dlouholetému známému Trumpovi slíbil, že bude vydávat pozitivní texty o něm a negativní materiály o jeho soupeřích. Pecker také popsal, jak zaplatil někdejšímu vrátnému z mrakodrapu Trump Tower, aby nešířil nepravdivý příběh o Trumpově nemanželském dítěti.

Jeden z reportérů The New York Times označil výpověď za „hodně, hodně špatnou“ pro bývalou hlavu státu, která jakékoli provinění odmítá. Pecker v odpovědích na otázky, které kladl prokurátor Joshua Steinglass, opakovaně naznačoval, že vše probíhalo pod Trumpovým dohledem, jakkoli o těchto věcech komunikoval jen s Cohenem.

Newyorský proces jeho kampaň narušuje, neboť každý den hlavního líčení musí být Trump u soudu přítomen. Pokračování svědeckých výpovědí je na programu ve čtvrtek.