NATO slíbilo Ukrajině další systémy protivzdušné obrany

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi, oznámil po diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO–Ukrajina generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Země, které zmíněnými systémy nedisponují, podle něho přislíbily finanční příspěvky na jejich nákup. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spojencům řekl, že Kyjev potřebuje nejméně sedm systémů Patriot, aby čelil ruské vzdušné převaze.

Západní systémy protivzdušné obrany Ukrajina potřebuje ke zneškodňování raket, jimiž Rusové útočí na její infrastrukturu. Ruské útoky zejména proti energetické infrastruktuře v posledních týdnech výrazně zesílily.

„(Ruského vládce Vladimira) Putina je třeba vrátit zpátky na zem a naše obloha musí být opět bezpečná,“ zdůraznil Zelenskyj ve videoposelství ministrům. Ruské síly mají podle něj ve vzduchu převahu a Ukrajina potřebuje pomoc pokud možno okamžitě. Jen letos podle Zelenského čelila téměř dvanácti stům ruských střel a více než patnácti stům dronů.

Kyjev má k dispozici několik systémů Patriot, podle Zelenského by jich k úspěšné obraně potřeboval až pětadvacet. V pátek Zelenskyj mluvil o okamžité potřebě minimálně sedmi patriotů či obdobných systémů. Při debatě s lídry Evropské unie na summitu EU tento týden jmenoval také systémy jako IRIS-T, SAMP-T, NASAMS.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

Ukrajině chybí prostředky protivzdušné obrany také proto, že o klíčovém novém balíku pomoci za více než šedesát miliard dolarů kvůli vnitropolitickým sporům v republikánské straně stále nerozhodl americký Kongres.