Erdogan vyzval Palestince k jednotě, Hamás prý zvažuje přesun vedení

Události: Napětí na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Turecký lídr Recep Tayyip Erdogan jednal v Istanbulu s vůdcem teroristů z Hamásu Ismáílem Haníjou. Hovořili mimo jiné o snaze dosáhnout příměří v Pásmu Gazy a o dodávkách humanitární pomoci. Erdogan po jednání vyzval Palestince k jednotě. Hamás údajně zvažuje přesun politického vedení z Kataru.

„Je nezbytné, aby Palestinci v tomto procesu konali jednotně. Nejpádnější odpověď Izraeli a cesta k vítězství vedou přes jednotu a soudržnost,“ prohlásil turecký prezident.

Šéfa Hamásu také ujistil, že jeho země bude pokračovat v humanitární pomoci Palestincům tak, aby co možná nejvíce zmírnila utrpení obyvatel Pásma Gazy. Turecko je podle tamních úřadů druhým největším dárcem humanitární pomoci. Od října dodalo na toto izolované území 45 tisíc tun pomoci, hlavně potravin a léků.

Erdogan také připomněl, že Turecko zavedlo proti Izraeli „řadu sankcí, včetně obchodních omezení“, naposledy 9. dubna.

Hamás v posledních volbách, které se v Pásmu Gazy konaly v roce 2006, těsně porazil hnutí Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, který vládne s omezenými pravomocemi na druhém palestinském území, okupovaném Západním břehu Jordánu. Po více než rok trvajících ozbrojených střetech Hamás v roce 2007 násilně převzal nad Pásmem Gazy moc.

Válka v Gaze začala loni 7. října krvavým útokem Hamásu na Izrael, při němž palestinští teroristé pozabíjeli téměř dvanáct set lidí a asi 250 dalších unesli do Pásma Gazy. Na 130 z nich stále zadržují, několik desítek rukojmí zřejmě už v zajetí zemřelo. Podle úřadů ovládaných Hamásem si izraelská ofenziva od října na tomto území s asi 2,3 milionu obyvatel vyžádala životy více než 34 tisíc Palestinců. Tento údaj nelze nezávisle ověřit.

WSJ: Hamás zvažuje přesun

Nepřímé rozhovory o příměří mezi Izraelem a Hamásem, na nichž se podílejí Katar, Egypt či Spojené státy, už nějakou dobu stagnují a The Wall Street Journal (WSJ) přišel se zprávou, která by je mohla ještě více ztížit. Politické vedení Hamásu podle listu zvažuje, že přesune svou základnu z Kataru, který v hovorech o klidu zbraní hraje klíčovou roli.

Katar kvůli svým vazbám na Hamás čelí kritice, loni v listopadu ale přispěl k dosud jedinému příměří ve válce v Gaze, které trvalo týden. V posledních týdnech Dauhá kritizoval také izraelský premiér Benjamin Netanjahu a tvrdil, že nevyvíjí dostatečný tlak na Hamás. Teroristé mimo jiné požadují záruky trvalého příměří a stažení všech izraelských vojsk z Pásma Gazy, zatímco Jeruzalém trvá na úplném zničení vojenských sil Hamásu.

Americký deník napsal, že Hamás kontaktoval nejméně dvě země v regionu, kam by své politické ústředí mohl přesunout. Jednou z nich je dle WSJ Omán, který to ale oficiálně nepotvrdil.