Po osmnácti letech na útěku dostal muž obžalovaný z podvodů devět let vězení

Devítiletý trest vězení za trestné činy, které páchal v devadesátých letech a na počátku století, vyměřil soud Pavlu Vorlickému. Dopustil se podvodů a způsobil škodu ve výši téměř 90 milionů korun. Krajský soud v Brně se k případu vrátil poté, co policie muže, který byl dlouho na útěku, dopadla. Obžalovaný se plně doznal.

Pavel Vorlický byl za podvody z let 1994 až 2004 jednou odsouzen, a to na dvanáct let. Stalo se to v roce 2007 v nepřítomnosti, protože byl téměř dvě desetiletí na útěku. Policie po něm začala pátrat na jaře 2005, dopadla jej loni na podzim. Po mužově vypátrání soud původní verdikt zrušil a rozhodl znovu, nyní již v přítomnosti obžalovaného. Jednání bylo krátké, soud neprováděl nové dokazování, protože muž prohlásil vinu.

Jediný rozdíl byl ve výši trestu. Původně vyřkl soud dvanáct let vězení, nyní se spokojil s devíti. Zároveň vyřkl desetiletý zákaz obchodnické činnosti. „Pan obžalovaný svým jednáním způsobil škodu 88,6 milionu korun, a to je i s odstupem času škoda, která je hodně vysoká. Dolní hranice škody velkého rozsahu je deset milionů korun. Nelze také přehlédnout, že obžalovaný byl nezvěstný a vyhýbal se trestnímu řízení a že ani jednomu z poškozených ani zlomek té škody neuhradil,“ uvedla předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Složitější než s dokazováním viny to bylo s náhradou škody. Značná část poškozených zemřela a v některých případech nebylo zřejmé, kdo či který z dědiců může vzniklou škodu nárokovat. V případech, kdy to bylo možné, má muž škodu nahradit, ve zbylých případech soud poškozené odkázal na občanskoprávní řízení.

Činnost, za kterou má jít Vorlický do vězení, spočívala v tom, že se prohlašoval za finančního poradce a sliboval zhodnocení peněz dvanáctiprocentním ročník úrokem. Svěřené finance ale ve skutečnosti používal pro svoji potřebu.

Přišel takto k téměř 90 milionům korun, nevyplatil nic. A policii po zadržení řekl, že mu ani nic nezbylo. „Mnoho peněz prý půjčil a zpátky již nedostal, a tak mu nezbylo nic jiného než začít chodit do práce,“ uvedl tehdy mluvčí policie Jan Rybanský. Vorlický byl na počátku století již jednou odsouzen za daňové úniky, zmizel poté, co byl podmíněně propuštěn.

Na jeho stopu se ale dostali policisté až po mnoha letech. Loni získali při pátrání po jiném člověku několik neověřených informací k hledanému muži. „Postupným prověřováním potvrdili jejich pravdivost, a navíc odhalili, že muž využívá několik falešných identit. Zjistili také, že se pohybuje na území metropole, v Jihočeském a Středočeském kraji,“ doplnil tehdy mluvčí. Muž byl jedním z nejdéle hledaných lidí v Česku, kterého policisté vypátrali.