Na západě Čech chybí pediatři, část rodičů hledá pomoc mimo kraj

Události: Na západě Čech i v jiných regionech chybí pediatři (zdroj: ČT24)

Desítkám rodin v Aši hrozí, že pro své děti nebudou mít pediatra. Dětská lékařka tam k poslednímu květnu končí. Náhradu hledá radnice i pojišťovna. Zatím marně. V podobné situaci jsou i v nedalekých Lubech, kde neordinuje dokonce vůbec žádný lékař. Někteří rodiče už dokonce hledají pomoc za hranicemi kraje. Podle odhadů nemá na Karlovarsku pediatra asi třináct procent dětí.

Světlana Cyrmonová z Aše při hledání nového pediatra nejdřív zkoušela volat do Mariánských Lázní. Tam ji ale odbyli s tím, že nové pacienty nepřijímají a že navíc další dva lékaři končí. Nepochodila ani v Karlových Varech. Nakonec našla pediatra v Plzni.

„Co se týče nemoci, tak to bude muset spískat chebská nemocnice, pohotovost, protože určitě nepojedu dvě hodiny do Plzně k naší paní doktorce, když bude mít malá čtyřicítky horečky,“ zamýšlí se Cyrmonová.

Dětská lékařka má v ašské ordinaci skončit k poslednímu květnu. Náhradu za ni hledá radnice i zdravotní pojišťovna. V celé Aši by bez ní totiž zbyl jediný pediatr. „Jednáme s pediatrickými ordinacemi v okolí, a dokonce máme příslib i toho, že by do uvolněné ordinace přišla v nejbližším období nová lékařka,“ uvedla mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

„Těch pokusů už bylo několik, je to možná šestnáctá lékařka. Nicméně doufáme, že něco z toho vyjde,“ uvádí starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO). Doktorku marně hledají i v nedalekých Lubech. Dva měsíce tam neordinuje žádný lékař. Výběrové řízení tak radnice vypsala už podruhé.

Pediatři chybějí třeba i na Vysočině. Děti, které stálého lékaře nemají, tam ošetří ve dvou dětských ambulancích. I jejich kapacita je ale téměř naplněná. „Jsem ráda, že jsme tady, akorát tedy to dojíždění, to je určitě na půl dne,“ svěřila se Veronika Škrabánková.

Zubař místo porcelánu

Sehnat lékaře ale často vyžaduje i oběti. Třeba v Ostrově kvůli ordinaci zrušili muzeum. Místo vitrín s porcelánem tam radní radši postavili zubařské křeslo. „Pacientů (je) extrémní množství. Spustili jsme on-line registraci, která byla během čtyřiceti minut úplně plná. Kdybychom chtěli, tak přijmeme několik tisíc (pacientů), což bohužel nejde,“ popsal zubní lékař Miroslav Dušek.

V Karlovarském kraji teď ale nejvíc chybí právě pediatři. Podle odhadů tu lékaře nemá až třináct procent dětí. Každý rok navíc v celém regionu jedna ordinace dětského lékaře skončí.