Státní dluh vzrostl na rekordní 3,221 bilionu korun

Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordní 3,221 bilionu korun, informovalo ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu České republiky. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.

Za nárůstem dluhu je podle ministerstva zejména prodej státních dluhopisů v prvním čtvrtletí za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který ke konci března dosáhl 105 miliard korun.

Letos v prvním čtvrtletí se dynamicky prodloužila průměrná doba do splatnosti vydávaných střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů. Prodaly se totiž státní dluhopisy na primárním a sekundárním trhu v celkové hodnotě 78,7 miliardy korun s průměrnou zbytkovou dobou do splatnosti 11,2 roku, což je o 2,7 roku více než ve stejném období v roce 2023 a o 2,1 roku více než za celý rok 2023, uvedlo ministerstvo.

V prvním čtvrtletí 2024 byly prodány na primárním trhu korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 76,4 miliardy korun. Na sekundárním trhu se prodaly korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy ve jmenovité hodnotě 2,3 miliardy korun. Průměrný výnos nově prodaných fixně úročených státních dluhopisů činil 3,8 procenta.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

„Určitě to není žádné překvapení,“ komentoval čísla státního dluhu vedoucí katedry ekonomie a práva ze Škoda Auto Vysoké školy a člen NERV Pavel Neset, data o vývoji české ekonomiky byla totiž dlouhodobě známá. Je téměř jisté, že dluh bude během roku ještě růst, jak předpokládá sama vláda. „Vidím spíše pozitiva než negativa toho, že se letošní deficit splní tak, jak ho vidí vláda podle makroekonomické predikce,“ řekl. Hodně bude prý záviset na výkonu ekonomiky.

Vedoucí katedry ekonomie a práva Škoda Auto Vysoká Škola Pavel Neset komentuje zadlužení Česka (zdroj: ČT24)

V porovnání s jinými zeměmi je na tom Česko s výší dluhu zatím poměrně dobře, vysvětlil také Neset, podle něj ale Česko patří mezi nejhorší země v tempu zadlužování. „To je to vysoce negativní, měli bychom provést fiskální konsolidaci,“ prohlásil.

Za posledních pět let se zadlužení Česka téměř zdvojnásobilo, respektive zvýšilo o téměř 1,5 bilionu korun, prohlásil analytik Banky Creditas Petr Dufek. V poměru k HDP situace vypadá podle něj mnohem příznivěji. Důvodem je nicméně vysoká inflace, která loni zajistila růst nominálního HDP, i když reálně se ekonomika propadla. Na konci letošního roku dluh státu nejspíš překoná hranici 3,3 bilionu korun a bude odpovídat zhruba 44 procentům HDP, odhadl.