Za následky očkování na covid stát ještě nikoho neodškodnil. Resort zdravotnictví obdržel 125 žádostí

Události: Odškodnění za následky očkování na covid-19 (zdroj: ČT24)

Na ministerstvo zdravotnictví se obrátilo 125 lidí s žádostí o odškodnění kvůli zdravotní újmě způsobené očkováním proti covidu-19. Osmadevadesát žádostí resort zamítl a se sedmi lidmi je v soudním sporu. Odpovědnost za případnou újmu na sebe stát vzal v roce 2020.

Očkováním alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19 v Česku prošlo téměř sedm milionů lidí. Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje přes třináct tisíc hlášení podezření na nežádoucí účinky vakcín. Nejčastěji se však jedná pouze o reakce v místě aplikace.

„Závažné případy po očkování jsou natolik vzácné, že se pohybují pod jedním procentem aplikovaných dávek. Po zavedení očkování počty úmrtí začaly dramaticky klesat,“ podotkl předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek.

Očkovat zdravotníci v Česku začali na konci roku 2020. Tehdy také sněmovnou prošel zákon, který mimo jiné počítá s odškodněním za případnou zdravotní újmu. „I když se nejedná o povinné očkování a nebude se jednat o povinné očkování, stát přebírá garanci,“ prohlásil v prosinci 2020 tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Stovka zamítnutí

O odškodnění požádalo dosud 125 lidí, 98 žádostí resort zdravotnictví zamítl. Se sedmi lidmi je v soudním sporu. „Výklad leží na orgánu, který aplikuje právo. To ten pojem interpretuje natolik zužujícím a přísným způsobem, že ve svém důsledku si myslíme, že na nárok nemůže dosáhnout v podstatě nikdo,“ míní advokátní koncipientka VSP Natálie Vaicová.

„Při posuzování žádostí musíme vycházet z platné legislativy. Nemáme možnost si to vykládat, jak bychom si přáli,“ okomentoval náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

„Myslím, že to nebyla chyba. Je to otázka výkladu. Ale pokud se ukáže, že nefunguje, nebo něco není v pořádku, tak samozřejmě by mělo dojít ke změně,“ uvedl člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).