Mrznout bude i v následujících nocích, varuje ČHMÚ. Pěstitelé už sčítají škody

Počasí: Teploty po mrazech opět vyrostou (zdroj: ČT24)

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout. V noci na čtvrtek budou přízemní mrazíky zejména v jižní polovině Čech a na severu republiky a v noci na pátek hrozí mráz, nejen přízemní, na celém území, varovali meteorologové. První škody kvůli studeným nocím hlásí pěstitelé zeleniny, ovoce i vinaři, zároveň mluví o oddálení sklizně a možných odbytových problémech.

V noci na sobotu se mohou přízemní mrazíky ještě vyskytnout na jihozápadě a západě Čech, v ostatních regionech už bude tepleji, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na webu a Facebooku. Mráz podle něj může poškodit právě především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu.

Meteorologové už dříve avizovali, že chladné počasí, které je v Česku druhý týden, bude pokračovat do konce pracovního týdne. Ve středu očekávají ve východní polovině území i vydatné srážky spojené s nízkými teplotami, hlavně na severovýchodě podle nich nepřekročí sedm stupňů Celsia. V některých oblastech republiky může přechodně i intenzivně sněžit. Konkrétně na Šumavě, v Jeseníkách a Beskydech místy napadne podle předpovědi až deset centimetrů sněhu.

V noci na čtvrtek budou podle meteorologů teploty ve dvou metrech nad zemí místy klesat pod nulu a přízemní mrazíky budou ještě četnější. Toto upozornění platí zejména pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, Vysočinu, Olomoucký kraj a sever Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje. „V noci na pátek se riziko mrazů rozšíří na celé území,“ upozornili meteorologové.

O víkendu se podle nich výrazně oteplí. V sobotu se denní teploty dostanou k 20 stupňům a v neděli ojediněle mohou dosáhnout i letních 25 stupňů.

Mrazivé noci škodí i pěstitelům

Tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Zuzana Přibylová zároveň ve středu informovala, že noční mrazy v uplynulých dnech poničily některá pole se zelím, kořenovou zeleninou či ranými bramborami. Další finanční ztráty podle ní hrozí pěstitelům zeleniny kvůli zpoždění růstu zeleniny a následnému oddálení její sklizně. Škody po několikadenních nočních mrazech hlásí také pěstitelé ovoce či vinaři.

Mrazivé počasí podle Přibylové poškodilo některé porosty zelí a kořenové zeleniny, které byly v citlivých fázích vývoje. „Byly natolik poškozeny, že budou muset být přesety,“ zdůraznila tajemnice ZUČM. V některých oblastech přízemní mrazíky poškodily i zakryté porosty raných brambor. „Čekáme na zprávy od pěstitelů paprik a citlivější plodové zeleniny, jak to vypadá u nich,“ dodala.

Zelináři škody způsobené mrazivým počasím stále sčítají. „Ne vše lze poznat už nyní a škody navíc nejsou jednoduše vyčíslitelné. Ty nejvýznamnější vzniknou především ze situace na trhu v době sklizně, a to v důsledku vlivu mrazů a nízkých teplot na zpoždění růstu rostlin,“ uvedla Přibylová.

Několikadenní výrazné ochlazení totiž podle ní oddálí sklizeň. Kvůli zastavení vývoje a růstu zeleniny se budou kumulovat její sklizně, které farmáři původně plánovali provádět postupně. Na trhu se tak sklizená zelenina nahromadí, což může vést k poklesu cen a odbytovým problémům.

Obchodním řetězcům farmáři dodávají zhruba 75 procent produkce zeleniny. Deset procent výpěstků prodávají velkoobchodům a dalších deset procent firmám zaměřeným na zpracování zeleniny. Pět procent úrody pěstitelé prodávají pomocí vlastního exportu, dodávek do hotelů a restaurací či farmářských trhů a samosběru.

O rozsáhlých škodách hovoří i předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Mrazy dle něj zasáhly zejména ovocné sady v Čechách, na jižní Moravě jsou škody zatím lokální. Ovocnáři je nyní sčítají. Podrobněji se ke škodám podle Ludvíka vyjádří ve čtvrtek na briefingu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL).

První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají charakter silných celonočních mrazů. „Mrazová vlna ještě nekončí. Ohrožena je i jižní Morava, kde se mrazy čekají v noci na pátek,“ ozřejmil Ludvík. Zásadní negativní okolností je podle něj to, že vegetace je proti obvyklému stavu téměř o čtyři týdny urychlená. Mrazy tak zasáhly všechny ovocné druhy včetně hlavního druhu jabloní.