Rubrika Svět

Načítání...

Financial Times: Rusko podle tajných služeb plánuje výbuchy či žhářství v Evropě

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč kontinentem, napsal list Financial Times (FT). Moskva podle nich začala chystat bombové nebo žhářské útoky a akce namířené proti infrastruktuře na evropském území, a to buď sama nebo prostřednictvím svých spojenců. Nebere přitom v potaz možné civilní oběti, uvedli zástupci tajných služeb.
včera|

„Ukrajinci poklekají jen k modlitbě.“ Ruskem napadená země slaví třetí Velikonoce za plnohodnotné války

Ukrajinští pravoslavní křesťané slaví třetí Velikonoce od začátku plnohodnotné ruské války. Prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k národu řekl, že Ukrajinci poklekají jen k modlitbě, a nikoliv před okupanty. Vyzval také, aby se lidé modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě.
včera|

Stali jsme se kolonií Západu, kritizuje EU Pošarová. Zajistila nám bezpečnost, hájí ji Dvořák s Jourovou

Česká republika se za posledních dvacet let v Evropské unii zvedla nebývalým způsobem, ať už v oblasti hospodářství, tak i prestiže, míní místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která byla hostem pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle Jourové i ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) je chybou, že nevznikla solidní analýza ekonomických přínosů členství v EU pro Česko. Dvořák dále odmítl představu o Unii jako o „místu, odkud tečou peníze“ a zmínil další benefity, jako je být součástí silného demokratického bloku v době ruské agrese. Poslankyně Marie Pošarová SPD naopak hovořila o potřebě konání referenda o vystoupení z EU.
včeraAktualizovánovčera v 14:51|
Načítání...

Vláda odvolala velvyslance v Moskvě

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz ČTK doplnilo, že ambasador skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.
včeraAktualizovánovčera v 13:19|

Antisemitismus sílí nejvíc od druhé světové války, varuje studie

Vzestup antisemitismu je nejhorší od druhé světové války. Varuje před tím výroční zpráva o antisemitismu, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení (ADL). Vlnu nevole započal podle ní teroristický útok Hamásu a dalších teroristů z Pásma Gazy na Izrael, posléze odvetná izraelská akce. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity, stojí v textu.
včera|

Trezor se šperky, vkladní knížka nebo staré matrace. V Berlíně pokračuje čištění Sprévy

Trezor se šperky a vkladní knížku v hodnotě sto tisíc euro (v přepočtu zhruba dva a půl milionu korun) nalezli berlínští vodohospodáři. Ti pokračují v jarním úklidu řeky Sprévy. Lidé házejí do vodního toku tuny odpadků, které by mohly působit problémy. Řeka v německém hlavním městě je navzdory tomu podle úřadů tak čistá, že se v ní dá koupat.
včera|