TÉMA

Věznice Rýnovice

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
19. 4. 2024|

Za napadení vězňů půjde před soud osm dozorců valdické věznice

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm dozorců věznice Valdice kvůli fyzickému napadení dvou vězňů. ČT to sdělil dozorující státní zástupce Lukáš Vodička. Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle které k násilí mělo dojít v celách odsouzených v roce 2020 a 2021. Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí šesti dozorcům až pětiletý trest odnětí svobody, dvěma pak ještě přísnější trest deset let vězení.
14. 4. 2023|

Soud v Jablonci zamítl žádost o podmíněné propuštění muži odsouzenému na doživotí

Okresní soud v Jablonci nad Nisou zamítl žádost devětačtyřicetiletého Oto Biedermana o podmíněné propuštění. Na doživotí byl pravomocně odsouzen v roce 1999 za pět nájemných vražd z let 1993 až 1996 v případu takzvaného kolínského gangu.
3. 6. 2022|

Za svévolné trestání vězňů uložil soud třem dozorcům podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou uložil podmíněné tresty třem dozorcům z věznice Rýnovice. Podle obžaloby svévolně trestali vězně, a to i fyzicky. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní se proti němu na místě odvolali. Vinu odmítají. Státní zástupce požadoval podmíněné tresty, nechal si lhůtu na rozmyšlenou, zda se také odvolá.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 12:23|

Dozorci z rýnovické věznice stojí před soudem kvůli údajnému svévolnému trestání vězňů

V Jablonci nad Nisou začal ve čtvrtek soud s třemi dozorci z věznice Rýnovice, jednání je neveřejné. Podle státního zástupce obžalovaní svévolně trestali vězně kopanci či fackami. Dozorci čelí žalobě za zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu porušení povinnosti dozorčí služby. Dvěma hrozí až deset let vězení a jednomu pět let. Z toho samého je v dalších třech kauzách obžalováno dalších dvanáct dozorců z Rýnovic.
11. 11. 2021|

GIBS prověřuje údajné fyzické trestání vězňů v Rýnovicích. Stíhá celkem 15 dozorců

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podezírá 15 dozorců z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou z verbálního a fyzického trestání odsouzených. K tomu mělo docházet od února 2020 do ledna 2021 při službě na uzavřeném oddílu. S podezřelými GIBS zahájil trestní stíhání kvůli zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. V případě odsouzení některým hrozí tři až deset let vězení, uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.
21. 5. 2021|