Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.

„V dotazované trestní věci byli obžalováni čtyři současní a jeden bývalý příslušník Vězeňské služby ČR, služebně zařazení ve Věznici Rýnovice, kterým je kladeno za vinu fyzické napadení vězně v únoru 2020,“ uvedl Kneř. Soud všechny uznal vinnými ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti dozorčí služby.

Tři muže, kteří byli v době podání obžaloby dozorci v rýnovické věznici, a bývalého dozorce potrestal soud tříletým podmíněným trestem. „Dále tresty zákazu výkonu povolání nebo zaměstnání, jehož součástí je samostatná rozhodovací pravomoc v rámci všech orgánů veřejné správy v rozpětí dva až tři roky,“ doplnil mluvčí jabloneckého soudu.

U pátého obžalovaného soud od potrestání upustil. Muž si totiž už loni vyslechl pravomocný trest v jiném případu napadení vězně. „Čtyři z obžalovaných podali proti rozsudku odvolání hned po jeho vyhlášení, jeden obžalovaný a státní zástupce si ponechali lhůtu k podání odvolání,“ popsal Kneř. Případem se tak bude zabývat ještě odvolací soud.

Věznice se potýká s nedostatkem personálu

Mluvčí rýnovické věznice Monika Králová uvedla, že o rozsudku nemá zatím žádné informace. Zařízení se potýká s personálními nedostatky. „V současné době nám chybí 21 příslušníků, ať už na pozici strážných, nebo dozorců. Nedostatek zaměstnanců se projevuje zejména velkým množstvím přesčasů a samozřejmě přetížením personálu,“ uvedla pro ČT Králová.

Jablonecký okresní soud dostal na stůl obžalobu na více než desítku rýnovických dozorců. Ve všech těchto případech se obžaloba týkala jednání dozorců z Rýnovic na oddělení výkonu kázeňských trestů, a to v období od února 2020 do ledna 2021. Případy soud řeší v několika oddělených řízeních.

Pravomocný trest si už vyslechla dvojice dozorců, kteří podle obžaloby ve čtyřech případech fyzicky napadli vězně. Jednou když například spal přes den, jindy zase když si vězeň neoprávněně vzal tabák.