TÉMA

Restrukturalizační plán

Odbory: Liberty chce úplně odstavit koksovnu, dluží na odvodech

Huť Liberty Ostrava plánuje, že zcela odstaví svou koksovnu, která je od prosince v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu. Vedení firmy v pátek sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance dvě třetiny sociálního a celé zdravotní pojištění. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že Česká správa sociálního zabezpečení nedoplatky na odvodech vyčíslila a firmu vyzvala, aby do osmi dnů částku vyrovnala. Podle výsledku pak přijme další kroky.
6. 5. 2024Aktualizováno6. 5. 2024, 20:59|

Liberty Ostrava už nepředpokládá další spolupráci s Tameh Czech

Hutní společnost Liberty Ostrava nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. Chce vyčkat, až o restrukturalizaci rozhodne soud. Do té doby považuje prohlášení Liberty za bezpředmětná.
3. 5. 2024Aktualizováno3. 5. 2024, 17:54|

Tameh napadne restrukturalizační plán Liberty. Tvrdí, že huť s hlasováním manipulovala

Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů, pro jich hlasovalo devadesát procent, oznámila v úterý mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Stejně tak podle zástupců společnosti hlasovala většina věřitelů Liberty i pro vyškrtnutí dodavatele energií Tameh Czech ze seznamu věřitelů. Výsledky musí ještě potvrdit soud. Tameh už oznámil, že vznese k soudu proti restrukturalizačnímu plánu námitku. Trvá na tom, že Liberty s hlasováním manipulovala za účelem vyloučení největšího věřitele.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 18:22|

Na schůzi přišlo jen pár věřitelů Liberty. Většina o restrukturalizačním plánu hlasuje poštou

Jen okolo deseti věřitelů hutní společnosti Liberty Ostrava přišlo na schůzi v hotelu Kovák v jejím těsném sousedství, kde hlasovali o předloženém restrukturalizačním plánu. Většina ze zhruba třinácti set věřitelů hlasuje korespondenčně, na což mají ještě týden čas. Rozhodnutí padne po 15. dubnu. Zástupce dodavatelské společnosti Tameh Czech představitelé Liberty na schůzi nevpustili, Tameh to považuje za skandální.
8. 4. 2024|

Do práce v Liberty se vrátí okolo tří set lidí, podnik bude žádat o prodloužení moratoria

Hutní společnost Liberty Ostrava zprovoznila kotelnu v koksovně, která teď dodává páru pro její chemický závod. Od úterý se na pracoviště vrátí zaměstnanci ředitelství a středojemné válcovny, dohromady asi tři sta lidí, oznámila v pondělí mluvčí podniku Kateřina Zajíčková. Potvrdila, že firma bude žádat soud o prodloužení všeobecného moratoria. Návrat většiny zaměstnanců do práce podnik opět o týden odložil, od 2. ledna už podvanácté.
18. 3. 2024|

Restrukturalizační plán Liberty je podle odborového předáka nepřijatelný. Firma ujišťuje, že propouštět neplánuje

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba šest tisíc zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o šedesát procent přišly o práci tři tisíce lidí. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková v reakci na Ďurčovo vyjádření kontrovala, že Liberty žádné propouštění neplánuje. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že je pro něj zásadní, že restrukturalizační plán pořád počítá s prvovýrobou.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 14:08|