Ahmadínežád: Éra impérií skončila a už se nevrátí

Jekatěrinburg - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes na summitu Šanghajské organizace v Jekatěrinburgu zaútočil na Spojené státy výroky o "konci éry impérií". Íránský prezident také kritizoval neschopnost USA vypořádat se s hospodářskou krizí. Ahmadínežád se ale nijak nevyjádřil k situaci v Íránu, kde statisíce stoupenců opozice demonstrují proti jeho znovuzvolení do čela země.

Moskva označila volby za vnitřní věc Íránu, ale se staronovým prezidentem se dnes krátce sešel jeho hostitel Dmitrij Medveděv, ačkoliv ruští diplomaté původně naznačovali, že se jednání neuskuteční vzhledem k Medveděvovu nabitému programu a o den odloženému příletu íránského hosta. „Strany se domluvily na pokračování hospodářské a humanitární spolupráce a na pokračování kontaktů,“ uvedla mluvčí ruského prezidenta Natalija Timakovová.

Účastníci summitu kritizovali KLDR. „Mimo jiné jsme posoudili i problematiku Severní Koreje, včetně posledních výhrůžných prohlášení… Takové chování je v nynější situaci nepřijatelné,“ prohlásil jménem účastníků Medveděv. Přitvrzení sankcí, schválené Radou bezpečnosti OSN a budící hněv Pchjongjangu, označil za vynucenou reakci mezinárodního společenství.

Ahmadínežád: Imperialismus je přežitek

Ahmadínežád dnes na summitu v uralském Jekatěrinburgu vyzval ke změně „přežitých“ mezinárodních politických a hospodářských struktur spjatých se zanikající epochou imperialismu. „Je zjevné, že éra impérií skončila a už se nevrátí,“ prohlásil ve zjevné narážce na Spojené státy, které spolu s Izraelem považuje za své úhlavní nepřátele.

„Irák je jako dříve okupován, chaos v Afghánistánu sílí a šíří se, palestinský problém zůstává nevyřešený, svět je zachvácen politickými a hospodářskými krizemi, ale naděje na jejich řešení není,“ argumentoval prezident. Ani USA, ani jejich spojenci podle něj nejsou s to vypořádat se s krizemi, což svědčí o konci jednopolárního světového pořádku.

„Nehledě na vznikající krize zůstaly stávající politické a hospodářské struktury a mechanismy nedotčeny. Sotva lze však uvěřit, že lze překonat všechny problémy prostřednictvím těchto zastaralých mechanismů a struktur, jejichž zásadní změny se jeví jako nevyhnutelná nezbytnost,“ prohlásil Ahmadínežád.

Poprvé od atentátů v Bombaji se sešli představitelé Indie a Pákistánu

Během summitu v Jekatěrinburgu se dnes poprvé od listopadových teroristických útoků v indické Bombaji, které byly naplánované na pákistánském území, sešli představitelé těchto dvou zemí. Indický premiér Manmóhan Singh během rozhovoru s pákistánským prezidentem Ásifem Alím Zardárím řekl, že území Pákistánu nesmí být využíváno pro teroristické aktivity.

„Jsem velmi rád, že se setkáváme, ale jsem pověřen vám říci, že území Pákistánu nesmí být využíváno k terorismu,“ prohlásil Singh na začátku schůzky se Zardárím.

Oba politici se při setkání dohodli, že se sejdou na dalších rozhovorech za měsíc v egyptském Šarm aš-Šajchu, kde se bude konat summit Hnutí nezúčastněných zemí.