Čína půjčuje ve velkém, pomůže zemím z regionu

Jekatěrinburg - Čína poskytne úvěr deset miliard dolarů (asi 194 miliard korun) regionální skupině, jejíž součástí je Rusko a čtyři země ve Střední Asii. Na summitu Šanghajské organizace spolupráce (Shanghai Cooperation Organisation - SCO) v Jekatěrinburgu to řekl vysoký představitel Číny, prezident Chu Ťin-tchao. Budoucí dlužník říše středu, Rusko, na stejném místě oznámil, že možná vloží část svých devizových rezerv do dluhopisů a dalších cenných papírů zemí skupiny BRIC, jíž je vedle Číny a jiných samo členem. Rusko má třetí největší devizové rezervy na světě a několikrát naznačilo odklon od dolarových aktiv.

Čína tímto krokem posílí svůj vliv v SCO. V organizaci má už teď spolu s Ruskem dominantní roli. Úvěr má zmíněným zemím pomoci v době globální finanční krize řešit jejich problémy.

Šanghajská skupina je mezivládní organizací, která vznikla v roce 2001 a má posílit bezpečnost a spolupráci mezi jejími členy. Těmi jsou vedle Číny a Ruska i Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán. Mezi nejchudší v rámci skupiny patří Tádžikistán a Kyrgyzstán.

Rusko plánuje vložení rezerv do dluhopisů zemí BRIC

Hlavní ekonomický poradce Kremlu Arkadij Dvorkovič na brífinku před zahájením summitu zemí BRIC řekl, že Rusko by mohlo kupovat dluhopisy, které vydají vlády Brazílie, Číny a Indie. K takovému kroku se ale prý zřejmě uchýlí tehdy, až uvedené tři země budou ochotny učinit totéž. Rusko navrhuje také revizi takzvaného rezervního koše, který se dnes využívá.

Součástí revidovaného koše měn by podle Dvorkoviče měl být i ruský rubl, čínský jüan, zlato a některé komoditní měny. Tak by se i lépe stanovovala hodnota takzvaných zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights, SDR), což je zúčtovací jednotka Mezinárodního měnového fondu.

Skupina BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína, patří k nejvlivnějším mezi takzvanými rozvíjejícími se ekonomikami. Snaží se proto získat i adekvátní zastoupení v globálních institucích, jako je Mezinárodní měnový fond a další finanční organizace.