Agentura OSN přerušila humanitární pomoc Gaze

Jeruzalém - Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům dnes přerušila na blíže neupřesněnou dobu svou činnost na území Gazy. Jde o reakci na dnešní smrt řidiče vozu s humanitární pomocí, který zahynul při útoku izraelských jednotek. Později v nemocnici zemřel i další člen posádky vozu. České předsednictví EU incident označilo za otřesnou událost, podle odborníků to zvýší tlak na brzké uzavření příměří. Agentura Reuters dnes s odvoláním na diplomatické zdroje uvedla, že USA, Velká Británie a Francie připravují závaznou rezoluci OSN vyzývající k okamžitému příměří v Gaze.

Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA) po tragickém incidentu oznámila, že pozastavuje svou činnost v pásmu Gazy. „UNRWA se rozhodla zastavit veškerou činnost v pásmu Gazy kvůli rostoucím nepřátelským akcím proti jejím pracovníkům a zařízením,“ prohlásil mluvčí agentury. Dobu přerušení činnosti ale neupřesnil.

UNRWA koordinuje dodávky pomoci pro obyvatele Gazy s izraelskými úřady, uvedl její mluvčí. Na nákladním autě, které se stalo terčem izraelského útoku u hraničního přechodu Erez, byla vlajka i symboly OSN. Izraelská armáda incident vyšetřuje.

Jak dodal zpravodaj ČT Petr Zavadil, Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) dnes navíc obvinil Izrael, že brzdí přístup sanitek do ostřelované oblasti města Gaza, kde pracovníci MVČK našli v rozbombardovaném domě malé děti, které se několik dní o hladu ukrývali za mrtvými těly svých matek. „Šokující bylo, že armáda věděla, že tam byli civilisté. Nejen, že jim nijak nepomohla, ale ani tam pomoc nepustila,“ uvedla Katrina Ritzová, vedoucí mise Mezinárodního výboru Červeného kříže pro palestinská území. Izrael slíbil, že i tento incident prošetří.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obvinila obě strany konfliktu ze zneužívání civilistů jako lidských štítů. O katastrofální humanitární situaci v pásmu hovoří také členové mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.

Z Gazy dnes odcestovalo několik stovek cizinců 

Opustit pásmo Gazy a odcestovat do Jordánska bylo dnes umožněno několika stovkám cizinců, Palestincům s dvojím občanstvím a jejich rodinným příslušníkům. Třetina z nich byli občané členských zemí Evropské unie. Podle sdělení ministerstva zahraničních věcí jde o výsledek diplomatického úsilí ministra Karla Schwarzenberga během mírové mise delegace EU, která pod vedením českého předsednictví jednala v regionu v minulých dnech.

Český premiér Mirek Topolánek dnes o konfliktu v Gaze řekl, že tento problém nikdo 60 let neuměl vyřešit. Česko, které nyní stojí v čele Evropské unie, podle Topolánka ambici konflikt vyřešit nemá. „To snad ani země velikosti ČR mít nesmí,“ podotkl premiér a dodal, že Praha má zájem na tom, aby se z této oblasti postupnou ekonomickou a případně i politickou stabilizací stal region bez válek.

Fischerova kritika byla podle ministerstva zahraničí špatně přeložena 

České ministerstvo zahraničí se ohradilo proti včerejší zprávě ČTK, podle níž bývalý německý ministr zahraničí Joschka Fischer označil misi Evropské unie na Blízký východ pod českým vedením za chaotickou a ostudnou. Agentura Fischerovu větu nepřesně přeložila. Bývalý německý politik v rozhovoru kritizoval fakt, že chaoticky vystupuje navenek celá unie; pozastavil se hlavně nad tím, že do oblasti cestuje trojice představitelů EU s doprovodem ministrů zahraničí, kterým zároveň konkuruje francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Jednání mezi Egyptem a Izraelem výsledek nepřineslo

Bez výsledku dnes zůstala jednání zástupců Izraele a Egypta o francouzsko-egyptském návrhu příměří. „Egyptu se od Izraele nedostalo žádné odpovědi na egyptskou iniciativu,“ uvedl mluvčí egyptského ministerstva zahraničí. Zda k jednání přijdou vyslanci Hamasu, není zatím jasné, protože hnutí má stále k návrhu výhrady.

Egyptsko-francouzský plán pro pásmo Gazy předpokládá, že obě bojující strany okamžitě zastaví na určitý čas palbu, otevřou se humanitární koridory a začne se jednat o trvalém příměří. To musí podle Hamasu obsahovat podmínku otevření hraničních přechodů do Izraele a podle židovského státu záruku na kontrolu hranice mezi pásmem Gazy a Egyptem, aby se Hamas nemohl dozbrojit a v budoucnu raketovou palbu obnovit.

USA, Británie a Francie připravují závaznou rezoluci OSN 

Spojené státy, Velká Británie a Francie se dnes shodly na návrhu závazné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by vyzývala obě strany konfliktu v pásmu Gazy k uzavření okamžitého příměří. Návrh nyní posuzují zástupci arabských zemí. Spojené státy původně jakoukoli závaznou rezoluci k situaci v Gaze odmítaly, američtí diplomaté se nicméně rozhodli podpořit text, který bude zahrnovat podmínky, které podle Washingtonu zajistí „trvalé příměří“. Podle americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové se nepodařilo ihned uzavřít dohodu o rezoluci, společný návrh nicméně považuje za dobrý základ pro její kompromisní text. Zatím však není jasné, kdy bude výsledný návrh předložen Radě bezpečnosti k hlasování.

Francie a Německo chtějí společně pomoci míru na Blízkém východě

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Paříži prohlásil, že Francie a Německo jsou připraveny ke společné iniciativě, aby napomohly dosažení míru na Blízkém východě. „Izrael musí dostat záruky pro svou bezpečnost a opustit Gazu, a čím dříve, tím lépe. Jsme připraveni přijmout společnou iniciativu, abychom míru na Blízkém východě napomohli,“ podotkl Sarkozy.

Vatikánské přirovnání ke koncentračnímu táboru Izrael odmítá

Izrael dnes reagoval s nevolí na středeční vyjádření předsedy papežské rady pro mír a spravedlnost Renata Martina, že palestinská Gaza se v důsledku nynějších izraelských útoků „stále víc podobá velkému koncentračnímu táboru“. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí označil tato slova za šokující a velmi vzdálená pravdě. Izraelský velvyslanec ve Vatikánu Mordechai Levy ale později řekl, že vztahy mezi oběma státy jsou stejně dobré jako dřív. Zároveň ocenil opakované výzvy papeže Benedikta XVI. k příměří mezi Izraelem a Hamasem a k obnově mírových jednání.

Izraelská operace v Gaze si v minulých 12 dnech vyžádala podle palestinských zdrojů životy více než 760 Palestinců. Dalších 3120 jich utrpělo zranění, z toho 375 je v ohrožení života. Mluvčí izraelské armády podle DPA uvedla, že od začátku pozemní ofenzivy zahynulo šest izraelských vojáků, jeden zemřel předtím na začátku leteckých útoků na Gazu.

  • Katrina Ritzová, vedoucí mise Mezinárodního výboru Červeného kříže pro palestinská území autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/611/61017.jpg
  • Agentura OSN pro palestinské uprchlíky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/611/61016.jpg
  • Joschka Fischer http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/19/1890.jpg
  • Následky bojů v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60723.jpg
  • Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/575/57420.jpg