Joschka Fischer: Mise EU na Blízkém východě je ostudou

Berlín - Někdejší německý ministr zahraničí Joschka Fischer označil v rozhovoru pro týdeník Die Zeit misi delegace Evropské unie vedenou Karlem Schwarzenbergem za ostudnou a chaotickou. Vyzval také německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se více zapojila do řešení konfliktu v pásmu Gazy.

„Ze současného chaotického vystoupení EU a evropských vlád bychom měli zrudnout studem,“ prohlásil Fischer. Bývalému německému diplomatovi především vadí, že na Blízký východ cestoval Schwarzenberg a trojice představitelů EU a na místě jim pak konkuroval svou mírovou misí francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Tím se přece jako Evropané zesměšňujeme. To je diplomatický bleší cirkus,“ řekl.

Evropská unie vyslala v neděli do krizové oblasti delegaci, ve které byl nynější předseda rady ministrů zahraničí Schwarzenberg, komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová i vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana. Kromě nich se cesty zúčastnili ministři zahraničí Švédska Carl Bildt a Francie Bernard Kouchner. Mimo prosazení dodávek humanitární pomoci do Gazy se ale delegaci nepodařilo dosáhnout hlavního cíle - dojednání příměří. Sarkozy se přitom podílel na plánu egyptského prezidenta, který byl mohl v oblasti zajistit trvalý mír.

Kritika Joschky Fischera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod