Riceová o konfliktu v Gruzii: Není to jako v roce 1968, situace se změnila

Paříž - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes odsoudila vojenské operace ruské armády v Gruzii, vzpomněla přitom i na sovětské okupanty, kteří v srpnu 1968 obsadili Československo. Americká diplomatka dnes jednala o konfliktu v Gruzii ve Francii s prezidentem Nicolasem Sarkozym. V pátek odletí Riceová i do Tbilisi. Jižní Osetie a Abcházie dnes v Moskvě oznámily, že budou usilovat o nezávislost.

Na vzkaz Moskvy, že by si USA měly ujasnit, koho budou v konfliktu podporovat, Riceová dnes reagovala slovy: „Nejde o rok 1968 a o invazi do Československa, kdy by Rusko mohlo beztrestně ohrožovat své sousedy, obsadit metropoli a svrhnout vládu. Situace se změnila.“ Následně vyjádřila americká diplomatka jasnou podporu pro Tbilisi. 

Rusku pak ještě před schůzkou s francouzským prezidentem Riceová pohrozila větší mezinárodní izolací, pokud Moskva nedodrží mírovou úmluvu, na které se za asistence Sarkozyho shodla s Tbilisi. 

Condoleezza Riceová:

„Doufám, že Rusko dodrží slib.“

Po jednáních s americkou diplomatkou francouzský prezident Sarkozy oznámil, že Condoleezza Riceová při své páteční návštěvě Tbilisi předloží gruzínskému prezidentovi Saakašvilimu dokument, který by měl zajistit odchod ruských jednotek z Gruzie. Riceová doplnila, že je čas krizi ukončit a připomněla slib Moskvy, která se zavázala, že se její armáda z Gruzie stáhne. „Doufám, že slovo dodrží,“ doplnila.

Osetie a  Abcházie budou usilovat o nezávislost, Američané posílají do Gruzie pomoc

Jižní Osetie spolu s dalším separatistickým regionem Abcházií dnes v Moskvě oznámily, že budou usilovat o nezávislost. Už zítra by o tom v Rusku měli začít jednat ministři zahraničí obou regionů. Rusko vyjádřilo v tomto ohledu oběma regionům svou plnou podporu.

Prezident George Bush dnes prohlásil, že Spojené státy pošlou do Gruzie humanitární pomoc, k doručení zásilky prý využijí námořní i letecké síly americké armády. Zároveň vyzval Rusko, aby respektovalo odsouhlasený mírový plán.

Mírový plán měl zajistit, že boje okamžitě ustanou a gruzínské i ruské jednotky se stáhnou na své původní pozice, které zaujímaly ještě před konfliktem. Dohoda měla zároveň umožnit volný přístup humanitární pomoci do Jižní Osetie.

Jak se ukazuje, i přes souhlas Ruska i Gruzie s mírovým plánem, dál pokračují v Jižní Osetii vojenské operace. V oblasti kolem města Gori se opět ozývá střelba, na místě se střetli ruští i gruzínští vojáci.

Ruský voják projíždí jihoosetinskou metropolí Cchinvali
Zdroj: ČT24