Rubrika Regiony

Začíná velká modernizace tratě na Vysočině. Degradaci kolejí urychlila nadměrná doprava

Železničáři zahájili opravu více než dvaceti kilometrů železniční tratě na Žďársku. Modernizaci dvou úseků na Vysočině, která přijde na zhruba sedm miliard korun, chce Správa železnic (SŽ) dokončit na jaře roku 2027. Cestujícím má přinést větší bezpečnost a pohodlí. Na železniční trati by se mělo také jezdit rychleji. Trať byla poškozená nadměrnou dopravou, kdy všechny vlaky z Brna směrem na Prahu musely několik let jezdit právě přes Vysočinu.
před 2 h hodinami|

Jak bezpečně pálit čarodějnice? Určitě ne v blízkosti lesa nebo tam, kde je suchá tráva

Kvůli teplému a větrnému počasí stoupá nebezpeční požárů. Zapalovat ohně při tradičním pálení čarodějnic je možné, ale lidé musí sledovat vyhlášky krajů, radí vrchní komisař a mluvčí hasičů Martin Kavka. Určitě nelze zapalovat ohně padesát metrů od lesa nebo v místech, kde je suchá tráva. Pokud ale bude pálení čarodějnic organizované například radnicí, konat se může. Na bezpečnost pak dohlížejí dobrovolní hasiči.
08:48Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Slavkovský les ukáže zajímavá místa s průvodci. CHKO slaví půlstoletí

Od dubna do listopadu bude možné s průvodci navštívit zajímavá místa v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Zájemci se budou moci vypravit třeba za minerálními prameny, chráněnými rostlinami, obojživelníky, ptáky, hmyzem nebo do přírodních rezervací a památek. O ochraně krajiny, z níž čerpají své zdroje lázeňská města, se uvažovalo již od první poloviny 20. století. Oficiálně pak byla oblast vyhlášena v roce 1974.
před 5 h hodinami|

Na některých silnicích v Olomouckém kraji jsou po opravách nedostatky, úřad chystá reklamace

Odborníci zjistili nedostatky na pěti opravených silnicích v Olomouckém kraji. Jejich technický stav nechal prověřit krajský úřad v souvislosti s kauzou nezákonného ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v regionu. Na silnicích například chybí některé konstrukční vrstvy. V jednom případě bude kraj po stavební firmě požadovat slevu z provedené zakázky, u dalších chystá reklamace i s požadavkem na důkladnou opravu včetně pokládky nové vozovky, a to na účet stavebních firem, sdělil hejtman Josef Suchánek (STAN).
před 6 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 18:35

    Výbuch skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé, způsobilo velmi pravděpodobně nástražné zařízení poté, co pracovníci otevřeli bednu na paletě s municí. Napsal to server Seznam Zprávy s odkazem na policejní usnesení o odložení případu. 

  • 17:09

    Vrchní soud zamítl odvolání firem Tameh a Devimex proti vyhlášení moratoria na majetek Liberty Ostrava. Nejsou podle něj oprávněny odvolání podat.

  • 15:53

    Zaměstnanci strojírenské společnosti Kovosvit MAS Machine Tools ze Sezimova Ústí na Táborsku, která je v insolvenci, stále nedostali dlužné výplaty za březen. Termín na uhrazení dali vedení firmy do dneška. Na pátek vyzvali zaměstnanci a odbory majitele společnosti k jednání o dalším postupu. Firma dluží mzdy zhruba dvěma stovkám lidí.

  • 15:23

    Na pěti opravených silnicích v Olomouckém kraji zjistili odborníci nedostatky. Technický stav nechal prověřit krajský úřad v souvislosti s kauzou nezákonného ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v regionu. Na silnicích například chybí některé konstrukční vrstvy. V jednom případě bude kraj po stavební firmě požadovat slevu z provedené zakázky, u dalších chystá reklamace i s požadavkem na opravu, a to na účet stavebních firem.

  • 15:11

    U Horní Cerekve na Pelhřimovsku hoří dvanáct hektarů lesa. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř, zasahuje třináct jednotek včetně letecké služby. Oheň se rozšířil i na nedávno osázenou plochu lesa.

  • 14:37

    Strážník obžalovaný v souvislosti se smrtí mladého muže po zásahu před kulturním domem v Březnici v roce 2021 si znovu vyslechl osvobozující rozsudek. České televizi to sdělil předseda Okresního soudu v Příbrami Miloslav Boudník. Strážník čelil obžalobě z usmrcení z nedbalosti, podle soudu se ale trestný čin nestal.

  • 13:45

    Na rychlíkové trati mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem uskuteční Správa železnic tři stavby skoro za sedm miliard korun. Mezi Přibyslaví a Pohledem začne výluka jedné ze dvou kolejí v červnu. Mezi Vlkovem a Křižanovem už vlaky nejezdí, úplná výluka tam bude do začátku listopadu. U Vlkova bude postavená nová zastávka.

Umění ve veřejném prostoru vždy vyvolává diskuse, říká ministr kultury ke sporu o Černého stíhačky

Do veřejného prostoru se dostala místy velmi bouřlivá debata o umístění díla Davida Černého na obchodní dům Máj v Praze. Fasádu budovy na Národní třídě mají zdobit dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel. Památkáři návrh pro kulturní památku kritizují. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) prý konkrétní kauzu komentovat nechce, do debaty ale přispěl v Událostech, komentářích názorem, že umění ve veřejném prostoru vždy vyvolává diskuse a úřady by se měly v té souvislosti snažit o co největší transparentnost.

Archeologové našli na Starém Brně doklady hrnčířské dílny z přelomu 17. a 18. století

Archeologové našli při průzkumu souvisejícím s rekonstrukcí teplovodní sítě u Mendlova náměstí v Brně hrnčířský výrobní odpad, který dokazuje blízkost hrnčířské dílny. Nález je poměrně vzácný, archeologové v Brně zatím mnoho dokladů hrnčířské výroby nenašli, řekla vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia Brno.

Teplý začátek jara zmátl včely. Začaly se rojit o měsíc dřív

Rychlý nástup letošního jara podle včelařů zmátl včely. Nebýt prudkého ochlazení v minulém týdnu, mohli už v některých lokalitách stáčet první med. Úly jsou už teď plné a včely se začínají rojit. Nová generace ale potřebuje prostor. A když ho nemá, včely uletí.

Společnost Geomet, která má v Krušných horách těžit lithium, změnila místo zpracování

Závod na zpracování lithia vznikne pravděpodobně v Prunéřově na Chomutovsku. Původně chtěla těžební společnost Geomet zpracovávat rudu v Újezdečku na Teplicku. Místní ale proti stavbě dlouhodobě protestovali.

Policie odložila kauzu výbuchu ve Vrběticích, může za ni ruská tajná služba

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. V roce 2014 při něm zemřeli dva lidé. Policie vyšetřování zastavila, protože podezřelí jsou v Rusku, které s českou stranou odmítlo spolupracovat. Kriminalisté tak nemůžou zahájit jejich trestní stíhání. Podle policie je ale prokázané, že za explozemi stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. To potvrdil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka ocenil práci NCOZ i potvrzení, že za výbuchy ve Vrběticích stála ruská rozvědka.