Řecko znovu ve stávce, tentokrát ji provázejí nepokoje

Atény – Řecko dnes opět od světa odřízla stávka. 24hodinový protest přerušil veškeré veřejné služby, uzavřel školy a celní i daňové úřady a zastavil veřejnou i leteckou dopravu. I tentokrát jde o reakci na úsporná opatření vlády. Řecká vláda totiž hodlá v rámci boje s vysokým zadlužením snížit mzdy veřejných zaměstnanců, zmrazit důchody a zvýšit daně. Za poslední dva týdny jde přitom už o druhou stávku v Řecku v pořadí. Organizují ji státní, všeobecné a komunistické odbory. Ústředním heslem demonstrací je „My za krizi platit nebudeme“. Během protestů se však několik desítek mladých lidí v ulicích Atén střetlo s policií. Demonstranti v kuklách pronikli do průvodu manifestujících odborářů a házeli zápalné lahve.

Šéf největšího řeckého odborového svazu GSEE Jannis Panagopulos:

„Snaží se donutit pracovníky zaplatit za tuto krizi.“

„Tato opatření nebudou účinná a uvrhnou ekonomiku do hlubokého mrazu.“

Odbory žádají vládu, aby odvolala úsporný ekonomický balíček, který má státu ušetřit 5 miliard eur. Opatření, která řecký parlament schválil minulý pátek, ovšem snižují také příjmy všech státních zaměstnanců.

Několik desítek mladých lidí se navíc při jedné z manifestací odborářů v řecké metropoli Aténách střetlo s policií, která proti nim použila slzný plyn. Skupina demonstrantů v kuklách pronikla do průvodu manifestujících a začala na policisty házet zápalné lahve a různé předměty. Policisté použili slzný plyn. Demonstranti zapálili automobil a několik popelnic a pak se rozutekli.

Účet za krizi ať zaplatí bankovní sektor

Odboráři požadují, aby účet za krizi zaplatily banky, které měly v minulých letech miliardové zisky, z nichž státu odvedly jen 10 procent, kdežto zisky všech ostatních firem byly státem zdaněny 25 procenty.

Mezi stávkujícími je celá řada profesí: novináři, učitelé, doktoři ze státních nemocnic a letoví dispečeři. Policisté, hasiči a členové pobřežní hlídky plánují protestní pochody. Další skupina lidí dnes bude stávkovat proti zdražení cen spotřebního zboží, benzinu či elektřiny.

Zcela ochromena je po celé zemi státní a veřejná správa, ale i letecká a lodní doprava či bankovnictví a finanční úřady. Nemocnice fungují s problémy, stejně jako základní a střední školy. Stávka postihuje také MHD v Aténách, která dnes až na výjimku příměstského vláčku nejezdí.

Lidé nechtějí platit za špatné hospodaření mocnářů

Dluh Řecka se nyní šplhá k 300 miliardám eur. Lidé ale neschvalují způsob, jak s ním vláda bojuje. Hodlá snížit mzdy veřejných zaměstnanců, zmrazit důchody a zvednout daně.

Protesty proti úsporným opatřením, které probíhaly v minulém týdnu, byly v Řecku provázeny násilnostmi. Policie proto byla nucena proti demonstrantům házejícím kameny použít slzný plyn a obušky.

Řecký premiér Jorgos Papandreu chce získat pro svou zemi podporu, a objíždí proto své významné protějšky. V pátek jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, v neděli zase navštívil Paříž. A setkal se i s prezidentem Spojených států Barackem Obamou - žádal ho hlavně o pomoc proti spekulantům, kteří sázejí na bankrot země. Právě kvůli těmto transakcím Řecko podle něj spadlo do současné krize.

Rozpočtový deficit Řecka loni dosáhl 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To je asi dvakrát tolik, než se předpokládalo. Podle pravidel Evropské unie by však neměl deficit rozpočtu přesáhnout tři procenta HDP. Atény slibují, že letos schodek sníží na 8,7 procenta HDP.

  • Nepokoje během řecké stávky autor: Petros Giannakouris, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149224.jpg
  • Protesty během řecké stávky autor: Petros Giannakouris, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149226.jpg
  • Nepokoje během řecké stávky autor: Petros Giannakouris, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149223.jpg
  • Stávky v Řecku ochromují i dopravu v hlavním městě. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1477/147629.jpg
  • Jorgos Papandreu zdroj: www.xanthiblogs.gr http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1153/115273.jpg