Řecký parlament schválil balíček škrtů, země opět ve stávce

Atény – Řecký parlament dnes podle očekávání schválil návrh úsporných opatření, který ve středu předložila tamní vláda. Jde o balíček drastických ekonomických škrtů, který má snížit vysoké zadlužení země a uchránit ji před hrozícím bankrotem. Ušetřit má 4,8 miliardy euro, ovšem za cenu snížení mezd státních zaměstnanců, zvýšení daní, zmrazení penzí a seškrtání dalších štědrých benefitů. Jak ukázal průzkum veřejného mínění, který dnes zveřejnila Skai TV, naprostá většina Řeků se staví proti úsporným opatřením. Svůj názor dnes Řekové dávali najevo házením kamenů na policisty a rozsáhlou stávkou. Nyní už je situace klidná.

Ani rozsáhlé stávky neodradily členy parlamentu od prosazení úsporných opatření. Hlasovali dnes veřejně, kdy se každý z nich k návrhu verbálně vyjádřil. Opatření nyní vejde v platnost jako zákon na ochranu ekonomiky.

Řekové stávkují jako o život

V Řecku se dnes opět zastavil provoz na letištích, protože do stávky opět vstoupili letoví dispečeři. Jen za dopoledne neodletělo z Atén přes 60 letadel. Nejezdí vlaky, v Aténách se zastavila i městská hromadná doprava. Celodenní stávku vyhlásili lékaři, učitelé středních škol a státní sdělovací prostředky. Na dvě hodiny od 10:00 místního času zastavili práci také zaměstnanci soukromých sdělovacích prostředků.

Na dnešek byly v Aténách svolány také dvě demonstrace. Tu první naplánovala řecká levice na 10:00 místního času. Druhá proběhla v jednu hodinu odpoledne před budovou parlamentu, kde se bude hlasovat o nepopulárních úsporných opatřeních. Policie musela proti demonstrantům házejícím kamení použít slzný plyn. Žádná zranění však nejsou hlášena. Několik tisíc jich protestuje proti vládnímu plánu úspor přímo před budovou parlamentu, v ulicích je kolem 12 tisíc lidí.  Nyní je už ale situace plně pod kontrolou a řecké ulice jsou opět klidné.

Lehce zraněn však byl předseda největších řeckých odborů Jannis Panagopulos při svém projevu před parlamentem. Panagopulose, předsedu Všeobecné konfederace řeckých pracujících, napadl mladík, který jej udeřil pěstí. Předtím na něho skupina mladých demonstrantů hodila šálek s kávou a vodou. Panagopulos byl nucen svůj projev přerušit.

Průzkum: Drtivá většina Řeků reformy nepodporuje

Průzkum veřejného mínění, který dnes zveřejnila Skai TV ukázal, že 90 procent Řeků, kteří pracují ve veřejném sektoru, se staví proti 30procentnímu snížení vánočních, velikonočních a prázdninových bonusů. Škrty nepodporuje také 76 procent zaměstnanců soukromého sektoru a 68 procent důchodců.

Většina respondentů oslovených v průzkumu se rovněž shodla na tom, že sociální nepokoje a stávky proti vládním úsporným opatřením mohou trvat třeba i rok. Tento názor zastává 62 procent dotázaných.

Deficit řeckého státního rozpočtu narostl v roce 2009 téměř na 13 procent hrubého domácího produktu. Spolu s deficitem nabobtnal i státní dluh, vyšplhal se na 300 miliard eur. Eurozóna je ze stavu řeckých veřejných financí i ze zkreslování statistik, ke kterému se Řecko v minulosti uchýlilo značně nervózní. Problémy země a hrozící státní bankrot citelně oslabují euro, a znamenají tak pro jednotnou evropskou měnu značnou hrozbu.

Odborníci: Dosavadní úsporná opatření nebudou stačit

„Řecká vláda musí ještě víc snížit své výdaje a zvýšit příjmy. Také musí prosadit opatření, která by posílila hospodářství, zaměřit se hlavně na vývoz,“ podtrhl Christian Dreger z Německého hospodářského institutu. Že Řecko bude muset ještě více přiškrtit své výdaje, prohlásil před časem také evropský komisař pro ekonomické záležitosti Olli Rehn.

Evropská unie proto tlačí na Řecko, aby dalo své finance do pořádku. Vláda v Aténách předložila Evropské komisi plán úspor, podle kterého by se schodek v letošním roce měl snížit na 8,7 procenta HDP a do roku 2012 má být pod třemi procenty, což požadují regule eurozóny.

Stávky v Řecku ochromují i dopravu v hlavním městě.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod