Činnost české Capital Partners v Maďarsku přerušila policejní razie

Budapešť – Maďarská policie prohledala budapešťskou a debrecínskou pobočku českého obchodníka s cennými papíry Capital Partners. Zároveň zadržela pět manažerů firmy včetně jednoho Čecha, dvou Slováků a dvou Maďarů. Makléřská firma podle policie prováděla podezřelé transakce. Do hledáčku policie se dostala už koncem roku, nyní se však přišlo na to, že zcela přestala svým klientům vyplácet výnosy z investovaných peněz. Proto policie zasáhla.

„Nemohu to komentovat, z Maďarska nemám žádnou informaci,“ uvedl majitel Capital Partners Vladimír Černý.

Capital Partners podle policie způsobila svými podezřelými obchody škodu až tři miliardy forintů (asi 287 milionů korun). Zda policie někoho z pětice zadržených ze vzniku této újmy obviní, zatím není jasné, neví se ani, jestli zůstanou ve vazbě. V současné chvíli podle informací policie probíhá výslech několika zaměstnanců firmy.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Rušení licencí spolupracovníků Capital Partners

Maďarský úřad pro dohled nad finančním trhem oznámil, že 70 maďarským firmám a soukromníkům, kteří Capital Partners v zemi zastupují, odebral příslušnou licenci. Rozhodnutí úřadu se dotkne několika stovek klientů a investic v řádech miliard forintů (stovek milionů korun).

Úřad pro dohled nad finančním trhem již v minulosti varoval maďarské investory před „neprůhlednými a podivnými aktivitami“ tamních zástupců firmy Capital Partners. V září oznámil úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže, že společnost porušuje pravidla obchodování, uvádí klienty v omyl, vede agresivní prodejní kampaň a má neprůhlednou síť obchodních agentů. Na policii se kvůli praktikám firmy obrátil již koncem loňského roku.

Fakta o Capital Partners

Capital Partners působí na českém kapitálovém trhu od roku 1994 a poskytuje veškeré služby licencovaného obchodníka s cennými papíry. Je členem Burzy cenných papírů Praha. Obchoduje však většinou se zahraničními investičními nástroji.


Capital Partners má problémy i v Česku

Praktiky Capital Partners se dostaly do hledáčku policie také v České republice. V prosinci na makléřskou firmu podalo hromadnou žalobu 12 jejích klientů s tím, že porušila odbornou péči obchodníka s cennými papíry. Své klienty prý nutila do nadměrného obchodování a ti pak museli platit vysoké poplatky. Capital Partners a s ní provázaná společnost BFC Capital na tom měly vydělat průměrně 23 procent svěřeného vkladu.  

Nespokojení klienti nyní po Capital Partners a BFC Capital požadují náhradu škody přesahující sedm milionů korun. Jednání soudu v této věci však zatím nebylo nařízeno. Se společností Capital Partners vede správní řízení i Česká národní banka. Ani zde však pravomocné rozhodnutí zatím nepadlo.

  • Policie vyvádí jednoho ze zatčených manažerů z budapešťské pobočky Capital Partners autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1452/145162.jpg
  • Česká národní banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/751/75015.jpg