Klienti žalují makléře Capital Partners o 7 milionů korun

Praha - Dosud největší hromadná žaloba na makléřskou firmu doputovala k pražskému obvodnímu soudu. Klienti Capital Partners obviňují společnost, že je poškodila při svém obchodování. Žádají proto o náhradu škody převyšující sedm milionů korun. Podle dvanácti klientů totiž nastavený obchodní model společnosti spočívá v tom opakovaně nakoupit a prodat akcie v krátké době. Na poplatcích za zprostředkování totiž firma vydělává peníze. Společně s Capital Partners míří žaloba o náhradu škody nepřímo také na investičního zprostředkovatele - společnost BFC Capital (BFCC), která je s makléřskou firmou majetkově provázána.

Samotní Capital Partners se České televizi vyjádřit odmítli. Podobným nařčením se ale bránili už před několika měsíci. „Každý podnikatel podniká proto, aby generoval zisk. Samozřejmě o poplatky zájem máme, kvůli nim to děláme, ale že bychom primárně nutili klienty do obchodů, kterým sami nevěříme, to vylučuji za Capital Partners i BFC,“ uvedl majitel Capital Partners a předseda představenstva firmy pro iDNES.cz Vladimír Černý.

Věnceslava Holubová, právnička žalujících klientů

„V této věci, kdy tedy klienti přišli o cca 20 milionů korun, získala žalovaná na poplatcích 34 procent z jejich vkladu.“

Reportáž Michala Keborta a komentář Romana Bajčana a Víta Kalvody (zdroj: ČT24)

O Capital Partners a jejích praktikách pochybuje i bývalý zaměstnanec firmy. Podle něj má společnost poměrně vysoké poplatky a dokáže jich obratně využívat. „Tady nebyly vůbec vyjímky, že probíhalo třeba několik desítek obchodů během týdne… Ať to bylo vinou poplatků, nebo právě těch špatných obchodů, z dlouhodobého hlediska vždycky klient o ty peníze přišel.“

Proti společnosti vede už několik měsíců správní řízení také Česká národní banka. Jeho důvody a průběh ale zatím odmítá komentovat. O něco sdílnější jsou kontroloři v Maďarsku, kde prošetřují tamní dceřiné firmy Capital Partners. Podle maďarského tisku mají podezření na agresivní obchodní praktiky - mezi ty by se přitom dal zahrnout i předmět české žaloby.