V Tádžikistánu zadrželi v souvislosti s teroristickým útokem u Moskvy devět lidí

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj z této středoasijské země to v pátek napsala agentura Reuters.

Bezpečnostní složky devět lidí zadržely v pondělí ve městě Vachdat a převezly je do metropole Dušanbe. O zadržení devíti podezřelých v Tádžikistánu v souvislosti s nedávným krvavým útokem v Krasnogorsku u Moskvy, který si podle aktuální bilance ruských úřadů vyžádal 143 mrtvých a stovky zraněných, informuje ruská agentura RIA Novosti. Více informací k těmto zadrženým zatím není k dispozici.

Islámský stát (IS) se k útoku na koncertní síň v centru Crocus City Hall přihlásil opakovaně. Naposledy tak učinil ve čtvrtek, několik hodin poté, co ruský vyšetřovací výbor uvedl, že má důkazy o finančních vazbách útočníků na Ukrajinu, nicméně důkazy podle Reuters nezveřejnil. Washington tvrzení ruského vyšetřovacího výboru označil za nesmysl.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou agresi a pozemní invazi, od začátku naznačuje, že útočníci byli napojeni právě na napadenou zemi. Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel.

Ruské bezpečnostní složky za prvních 24 hodin po útoku zadržely jedenáct lidí a osm z nich – včetně čtyř předpokládaných pachatelů – skončilo ve vazbě, připomněl Reuters. Ve čtvrtek ruský vyšetřovací výbor informoval o dalším zadrženém, který se měl podle něj podílet na financování operace. Většina dopadených pochází z Tádžikistánu.

Převážně muslimský Tádžikistán sousedí s Afghánistánem. Agentura AP už dříve napsala, že země trpí chudobou i náboženským napětím. Radikální islamisté byli jednou z hlavních sil stojících proti vládě v občanské válce v 90. letech, která zemi zdevastovala a vyžádala si na 150 tisíc obětí.