Šest hodin opřený o kliku. Obyvatel kibucu Kfar Aza si zachránil život, o domov ale přišel

Události: Kibuc Kfar Aza po útoku Hamásu (zdroj: ČT24)

Kibuc Kfar Aza byl ještě před třemi měsíci domovem pro Jisraela Landera. Ten už nyní jen občas zajede pro drobnosti do prázdného, tmavého domu, bez elektřiny, bez vody a hlavně bez stálých obyvatel. Zůstávají jen stopy po teroristech Hamásu.

Jisrael Lander se 7. října v opevněném pokoji po šest hodin vší silou opíral o kliku dveří, které mu zachránily život. Za nimi stáli teroristé z Hamásu. Přežil, ale všechno v místě připomíná, že tudy prošla smrt. Na kuchyňské lince stále leží datle, které si komando Hamásu přineslo jako zásobu kalorií. Všude jsou střepy a stopy po střelbě.

Ze střechy domu útočníci ostřelovali kibuc. Vedlejší ulice je v troskách. Vypleněné domy lemují cedule s portréty unesených sousedů. „Jsou to smutné pocity, vidět všechny ty prázdné domy, ten nepořádek, kompletní destrukci,“ říká Jisrael Lander.

Za humny pohraničních obcí se nadále odehrávají boje v Gaze.

Kfar Aza není rozhodně jedinou vesnicí v jižním Izraeli, která byla 7. října poničena a jejíž obyvatelé nyní řeší, jak dál. Je to problém, který se týká až desítek tisíc lidí a je celonárodní.

Pomalý návrat

Nyní začíná izraelská vláda mluvit o postupném znovuosídlení pohraničí. „Izrael se blíží k okamžiku, kdy budeme moci povolit návrat obyvatel do některých pohraničních obcí. Ve válečném kabinetu vznesu tuto otázku v blízké budoucnosti,“ cituje server The Times of Israel člena izraelského válečného kabinetu Bennyho Gantze.

Bude to ovšem pomalý proces. Evakuační výměr původně zněl do 31. prosince, ale provizorium potrvá mnohem déle. „Naše komunita se připravuje na to, že bude žít v dočasné lokaci po dobu zhruba tří let, než se budou moci vrátit do Kfar Aza,“ řekl ředitel nadace Kfar Aza Alon Futerman.

Nejtěžší přitom nemusí být opravit domy jako spíš vrátit zdejším lidem pocit bezpečí a vymazat děsivé vzpomínky.