Rusové zabili v Dněpropetrovské oblasti osm lidí včetně dvou dětí. Zasáhli obytné domy či nádraží

Rusové v noci na pátek zaútočili raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny a zabili nejméně osm lidí, včetně dvou dětí, informoval šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak. Dalších 29 lidí je zraněno. Ukrajinské dráhy uvedly, že zasažena byla i železniční infrastruktura, nádraží v Dnipru dočasně přerušilo provoz. Během dne Rusové udeřili na Oděsu, úřady hlásí jednoho zraněného a škody v přístavu.

Zabitým dětem bylo podle úřadů osm a čtrnáct let. Později se objevila zpráva, že svým zraněním podlehlo ještě další, šestileté dítě, oblastní správa ale následně uvedla, že se lékařům povedlo ho zachránit.

Obě mrtvé děti jsou mezi šesti oběťmi z města Synelnykove, kde je dalších šest zraněných. Mezi nimi je další dítě, patrně jde o chlapce, o jehož smrti se spekulovalo. Ve městě bylo poškozeno přes deset domů.

Dva lidé zemřeli v hlavním městě regionu Dnipru, odkud je hlášeno až dvacet zraněných. Také tam byla poškozena obytná budova a navíc dva objekty infrastruktury. Ve městě byl na sobotu vyhlášen smutek, oznámil starosta Borys Filatov. Další tři zranění jsou v Kryvém Rihu.

„Dněpropetrovská oblast zažila peklo. Koho Rusové chtějí zlomit svými raketami? Nikdo se při společném neštěstí neumí sjednotit tak jako Ukrajinci,“ napsal předseda oblastní správy Serhij Lysak na Telegramu. Podle Lysaka protivzdušná obrana sestřelila jedenáct z šestnácti raket a devět z deseti dronů, které na Dněpropetrovskou oblast útočily.

Nádraží v Dnipru dočasně přerušilo provoz

Ukrajinské dráhy Ukrzaliznycja informovaly, že cílem ruských útoků se staly její civilní objekty. Jednou z obětí je pracovnice drah, dalších sedm zaměstnanců dopravního podniku je mezi zraněnými. Na několik hodin se zastavil provoz na nádraží v Dnipru, už byl ale obnoven.

Na Dněpropetrovskou oblast se Rusové zaměřili i ve čtvrtek, kdy s nasazením těžkého dělostřelectva útočili na Nikopol a ostřelováním poškodili dva domy v Marhanci.

Později během pátku Rusové zaútočili i na Oděsu. Poškodili přístavní infrastrukturu a podle předběžných informací zranili jednoho člověka, sdělil předseda oblastní správy Oleh Kiper. Oděský zpravodajský portál Dumskaja.net napsal, že obyvatelé různých částí města slyšeli hlasité výbuchy a na jednom místě vypukl silný požár.

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než tři sta milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst. Šlo o již 39. ruský útok na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti, během kterých bylo zničeno či poškozeno 215 objektů, 153 dopravních prostředků, osm civilních lodí a zraněno 26 civilistů, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na ministerstvo pro obnovu Ukrajiny.

Přes Oděskou oblast Ukrajina vyváží valnou část své úrody obilí a dalších zemědělských výrobků. Omezení vývozu by postihlo zejména chudé africké a asijské země. Ukrajina a Rusko si na světovém trhu s obilím konkurují.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu apeloval na spojence své země, aby jí poskytli systémy protivzdušné obrany. Na telegramovém účtu napsal, že „každý politický představitel, který pomáhá přesvědčit naše partnery, že systémy protivzdušné obrany by nyní neměly být rozmístěny ve skladech, ale ve městech a obcích, které jsou napadány teroristy, každý (...) zachraňuje životy“.

Rusko v posledních týdnech zesílilo raketové útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a další cíle, čímž zemi škodí i v místech vzdálených stovky kilometrů od fronty, zatímco na jejím východním úseku ruské jednotky pomalu postupují.