Rusové zabili v Černihivu nejméně sedmnáct lidí, zraněných je přes šedesát

Události: Dodávky zbraní Ukrajině (zdroj: ČT24)

Rusové podnikli tři raketové útoky na Černihiv na severovýchodě Ukrajiny. Nejméně sedmnáct lidí zabili a dalších více než šedesát zranili. Poškozeno je několik vícepatrových budov, řada automobilů a další infrastruktura. Okupanti přímo zasáhli osmipatrovou budovu, kterou úřady označily za „sociální objekt“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval slovy, že by se něco takového nestalo, kdyby jeho země měla dostatek vybavení pro protivzdušnou obranu. Neoficiální zdroje pak píší o tom, že Ukrajinci zasáhli vojenské letiště v Džankoj na okupovaném Krymu.

„Nedobré ráno z Černihivské oblasti. Nepřítel podnikl tři raketové údery téměř v centru města. Jsou tam mrtví civilisté a mnoho zraněných,“ uvedl předseda správy Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus na videu, zatímco v pozadí bylo slyšet houkání sirén záchranářských aut. Rusové podle Čause použili balistické rakety Iskander.

Záchranáři prohledávají trosky na místě ruského raketového útoku v Černihivu (zdroj: Ukraine's State Emergency Service)

Rusové zabili nejméně sedmnáct lidí, zraněných je jednašedesát, mezi nimi tři děti, oznámili záchranáři. Tři lidi zachránili zpod trosek. Úřady prosí obyvatele, aby darovali krev. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podotkl, že počet obětí může stoupat. „A to by se nestalo, kdyby Ukrajina získala dostatečné vybavení protivzdušné obrany a kdyby odhodlání světa čelit ruskému teroru bylo dostatečné,“ upozornil.

Starosta Oleksandr Lomak popsal, že exploze zahřměly městem těsně po deváté hodině ranní místního času (po osmé SELČ). Rusové podle něj přímo zasáhli osmipatrovou budovu. Poškozených je podle starosty několik budov, sociální infrastruktura a mnoho osobních aut.

Ukrajinská média zveřejnila video, které podle nich středeční ruský útok zachycuje. Jsou na něm lidé na autobusové zastávce a nad městem je vidět kouř. Náhle se ozve zvuk letící střely, na záběru je vzápětí v dálce vidět exploze a v popředí lidé, snažící se ukrýt u plotu. Podle serveru Dzerkalo tyžňa toto video zachycuje úder třetí rakety.

Zpravodaj ČT Řápek o ruském útoku na Černihiv (zdroj: ČT24)

Rusové zesilují útoky, Kyjev žádá o pomoc

Rusko v posledních týdnech zesílilo vzdušné údery na Ukrajinu, jejíž představitelé upozorňují, že jim dochází prostředky protivzdušné obrany a opakovaně žádají Západ o pomoc.

Německo nedávno oznámilo, že napadené zemi poskytne další systém protivzdušné obrany Patriot. Největším dárcem vojenské pomoci jsou Spojené státy, kde ovšem republikánské vedení Sněmovny reprezentantů už měsíce blokuje schválení další podpory Kyjevu ve výši šedesát miliard dolarů (kolem 1,4 bilionu korun).

Ukrajinské úřady ve středu vyhlásily poplach varující před hrozbou ruských vzdušných útoků v řadě oblastí na severu i v centrální části země. Později se sirény rozezněly také v dalších regionech, včetně těch ležících na jihu. Ukrajinská média poté informovala také o explozích v Krivém Rihu a v Oděse, byť bezprostředně nebylo jasné, zda šlo o dopady raket nebo práci protivzdušné obrany.

Výbuchy a požár na letišti v Džankoj

V oblasti vojenského letiště ve městě Džankoj na Ruskem okupovaném poloostrově Krym byly v noci na středu slyšet výbuchy a následně tam vypukl požár. Podle ukrajinského webu Novoje vremja o tom píší telegramové kanály.

Některé z těchto zdrojů tvrdí, že na letišti byl zničen protiletadlový sytém S-400 a munice a že na místě je minimálně patnáct ruských vojáků zraněno a dalších 22 se pohřešuje. Jiný zdroj z Telehgramu tvrdí, že na letišti mohlo zemřít až třicet ruských vojáků a dalších zhruba osmdesát utrpět zranění.

Ukrajinský web Obozrevatel tvrdí, že na letišti byly zničeny tři baterie protivzdušné obrany, několik vrtulníků, muniční sklad a další „tučné“ cíle. Podle webu je útok společnou akcí ukrajinské armády a vojenské rozvědky HUR. Okupační ani ukrajinské úřady se k dění na letišti zatím nevyjádřily.

Džankoj a jeho okolí se od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu stalo terčem útoků už několikrát. Ukrajinští představitelé dříve informovali, že Rusko z okolí Džankoje vypálilo na Ukrajinu balistické rakety Iskander. U Džankoje jsou také umístěna zařízení pro odpalování protiletadlových střel S-300 a S-400, které Rusko používá i k útokům na ukrajinské pozemní cíle, a tamní letiště slouží jako základna pro 39. vrtulníkový pluk ruské armády.

Útoky ukrajinských dronů

Ukrajinské drony zaútočily na radarovou stanici ve městě Kovylkino v ruském Mordvinsku, tvrdí podle ukrajinských médií zdroje ve vojenské rozvědce HUR. Terčem útoku se stal radar Kontejner, který dokáže zachytit cíle ve vzdálenosti až tři tisíce kilometrů a ve výšce až sto kilometrů. O následcích útoků se zdroje nezmiňují. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR dále tvrdí, že na letišti Krjaž v ruské Samaře zničila vrtulník Mi-8.

Ukrajinské drony zaútočily i na továrnu na bombardéry Tu-22 a Tu-160 v ruském Tatarstánu, uvedla s odvoláním na své zdroje z rozvědek agentura Unian. O případných škodách nenapsala.