Rusko tvrdí, že čelilo útoku dronů, tři lidé zemřeli. Zásahy bezpilotními letouny hlásí i Ukrajina

Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku dronů, z nichž se 35 nad osmi různými regiony podařilo zničit, informovala ráno agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Při úderu v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk a ve zdejší rafinerii ve Slavjansku vypukl požár. V Bělgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zemřela šestnáctiletá dívka, následně informoval o druhém mrtvém. Útoky bezpilotními letouny jsou hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Úřady ale oznámily, že kvůli útokům byl omezen provoz na tamních letištích. Útoky hlásí i Ukrajina, která podle agentury Ukrinform sestřelila nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí čtrnáct dronů.

„Podle předběžných informací v době útoku bezpilotních letounů zemřel jeden člověk, předběžná příčina smrti – infarkt,“ sdělilo operační velitelství Krasnodarského kraje, který sousedí s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym.

Úřady také uvedly, že na rafinerii zaútočilo několik bezpilotních letounů, které se podařilo zničit. V důsledku pádu jednoho z nich ale v zařízení na zpracování ropy vypukl požár. Rafinerie byla evakuována a oheň se podle agentury Reuters podařilo uhasit kolem sedmé hodiny ranní středoevropského času.

Dalších několik bezpilotních strojů se pak podle ruského ministerstva obrany podařilo ruské protivzdušné obraně během dne sestřelit nad Bělgorodskou a také Kalužskou oblastí jihozápadně od Moskvy. Ruská armáda podle TASS také oznámila, že sestřelila ukrajinský vrtulník směřující do Bělgorodské oblasti.

Další útoky drony byly v noci na neděli zaznamenány u Moskvy či v Bělgorodské, Rostovské, Jaroslavské a Kalužské oblasti. Na Bělgorodskou oblast Ukrajinci v neděli ráno podle ruského ministerstva obrany vypálili nejméně dvanáct raket, které protivzdušná obrana zničila, píše Reuters. V oblasti zemřela 16letá dívka poté, co výbuch dělostřeleckého granátu vypáleného z Ukrajiny zapálil dům její rodiny, píše agentura Reuters s odkazem na vyjádření tamního gubernátora Gladkova. Ten odpoledne doplnil, že při novém ukrajinském ostřelování Bělgorodu zemřel muž a dalších 11 lidí bylo zraněno. Informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Útok dronů podle Moskvy zasáhl také volební místnost v Záporožské oblasti na Ukrajině, kterou Rusko zčásti okupuje. Třetím a posledním dnem tam v rozporu s ukrajinským i mezinárodním právem pokračují ruské prezidentské „volby“. Podle agentury TASS začala budova hořet, nikdo však nebyl zraněn.

Omezení provozu na letištích

Ruské úřady v neděli z bezpečnostních důvodů krátkodobě omezily provoz na moskevských letištích Domodědovo a Vnukovo a také v Žukovském u Moskvy. Nad oblastí bylo sestřeleno pět ukrajinských dronů, uvedl podle agentury Reuters Sobjanin. Krátkodobě byla zastavena také silniční doprava na mostě spojujícím okupovaný ukrajinský poloostrov Krym s pevninským Ruskem.

„Aby byla zajištěna bezpečnost letů civilních letadel, byla dnes od 9:39 moskevského času (7:39 SEČ) zavedena omezení provozu letišť Vnukovo, Domodědovo a letiště v Žukovském,“ napsala v neděli ruská federální agentura pro leteckou dopravu. Zanedlouho oznámila, že byla opatření odvolána.

Rusko z útoků obviňuje Ukrajinu, proti níž už více než dva roky vede válku. Podle Moskvy chce Kyjev tímto způsobem narušit třídenní „volby“ ruského prezidenta, které dnes končí a mají vytvořit zdání legitimity pro další období Vladimira Putina.

Ruskojazyčný server BBC napsal, že za uplynulý týden drony zaútočily již na šest ruských rafinerií.

Útoky dronů hlásí i Ukrajina

Ukrajina nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí v noci na neděli sestřelila čtrnáct dronů, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinskou armádu.

„V noci ruské teroristické síly opět uskutečnily masivní útok dronů v Oděské oblasti. Intenzivní bojová činnost trvala asi tři hodiny,“ sdělily ozbrojené síly. Všechny drony kromě jednoho byly sestřeleny právě nad Oděskou oblastí.

Ani nasazení protivzdušné obrany však podle armády nezabránilo některým zásahům. V oblasti na jihu Ukrajiny tak byly poškozeny dva zemědělské podniky a zničeno několik průmyslových budov. Požáry se podařilo uhasit, zraněn nikdo nebyl.