Rusko poslalo drony na Kyjev. Ukrajina uvádí, že se všechny podařilo sestřelit

Kyjev se v noci na sobotu stal terčem dalšího ruského útoku bezpilotními letouny. Ve městě byla slyšet řada explozí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědky. Žádné zprávy o obětech či škodách kyjevské úřady nezveřejnily, sdělily pouze, že se všechny bezpilotní letouny podařilo sestřelit. Proruské úřady v Ruskem kontrolované části Chersonské oblasti tvrdí, že při sobotním ukrajinském raketovém útoku na jednu z místních vesnic byli zabiti dva civilisté a další dva utrpěli zranění. Ruské úřady také informovaly o útocích v Kurské oblasti, která se nachází u hranic s Ukrajinou.

Výbuchy se podle Reuters ozývaly z částí Kyjeva na obou březích řeky Dněpr, která ukrajinskou metropoli rozděluje. Starosta města Vitalij Klyčko uvedl, že útok směřoval proti oblastem v centru Kyjeva. Podle místních obyvatel se tam výbuchy krátce po půlnoci ozývaly po dobu 45 minut.

Proti bezpilotním letounům byla nasazena protivzdušná obrana. „Všechny nepřátelské cíle byly zničeny silami a prostředky protivzdušné obrany,“ uvedla v prohlášení kyjevská vojenská správa. Útok podle ní přišel v několika vlnách. „Zejména v Kyjevě fungují systémy protiletecké obrany velmi dobře,“ poznamenal zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Řápek.

Ruskem dosazený úředník v okupované části jihoukrajinské Chersonské oblasti Vladimir Saldo tvrdí, že při ukrajinském raketovém útoku na místní vesnici zahynuli dva civilisté a další dva utrpěli zranění. „Většina raket byla sestřelena protileteckou obranou, ale jedna vypálená ze salvového raketometu HIMARS dopadla na zem a explodovala na místě, kde byla rozdělována humanitární pomoc," napsal Saldo na síti Telegram.

Šéf oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin zase uvádí, že dva zranění jsou hlášeni také z ostřelováné části Chersonské oblasti, kterou má pod kontrolou Ukrajina.

Gubernátor ruské Kurské oblasti Roman Starovojt v sobotu ráno podle ruské státní agentury TASS oznámil, že obrana zneškodnila útok ukrajinských bezpilotních prostředků. Podle něj se nikdo v důsledku útoku nezranil. Starovojt také informoval o dalším útoku ve městě Dmitrijev, kde podle něj bylo poničené železniční zařízení.

Zpravodaj Jan Řápek o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)