Předvolebním Polskem otřásá vízová aféra. Opozice kritizuje pokrytectví konzervativní vlády

Horizont ČT24: Měsíc před volbami žije Polsko vízovým skandálem (zdroj: ČT24)

Kampaň před polskými parlamentními volbami rozbouřila aféra s vízy. Polské konzuláty v Africe a Asii měly vydávaly urychleně dokumenty migrantům za nemalé úplatky. Zatímco vláda tvrdí, že šlo jen o pár stovek případů, podle opozice šlo o statisíce. Migrace a ochrana hranic jsou přitom jedním z ústředních témat kampaně vládní strany Právo a spravedlnost, která se uchází o třetí volební období u moci. Kauza ale zřejmě opozici nenahraje. Voliče, zvláště pak odpůrce migrace, spíše odradí k volebním urnám vyrazit.

Vládní strana Právo a spravedlnost dlouhodobě vystupuje v roli ochránce před ilegální migrací. Pokusy běženců o přechod do Polska často tvrdě potírala navzdory kritice ze strany lidskoprávních organizací.

Během předvolební kampaně ale paradoxně dostává nálepku toho, kdo příliv běženců umožňuje. „Jde o největší skandál, kterému jsme v 21. století čelili. Korupce na nejvyšších úrovních vlády, která představuje přímou hrozbu pro nás všechny. A je to kvůli lidem, kteří mají plná ústa frází o bezpečnosti,“ prohlásil předseda senátu a člen opoziční Občanské platformy Tomasz Grodzki.

Lídr polské opoziční strany Občanská platforma Donald Tusk
Zdroj: Jakub Porzycki/Agencja Wyborcza.pl/Reuters

Polské konzuláty měly vydávat víza urychleně a často bez potřebných prověrek. To vše za úplatek někdy přesahující v přepočtu sto tisíc korun. 

Fiktivní filmový štáb

Novináři začali rozkrývat často bizarní případy – třeba skupiny indických migrantů měly vízum dostat pod záminkou, že jsou součástí filmového štábu bollywoodské produkce. „Ukázalo se, že s filmovým průmyslem nemají nic společného, že filmový producent byl obchodník se zeleninou a že herec se v žádném filmu neobjevil,“ podotkl novinář serveru Onet Andrzej Stankiewicz.

Běženci se takto neměli dostat pouze do schengenského prostoru, ale i do Mexika a dál do Spojených států. Na aféru měly Varšavu upozornit ostatní země, které si všimly nebývale vysokého počtu lidí s polskými vízy. V samotném centru skandálu měl stát už bývalý tajemník ministerstva zahraničí Piotr Wawrzyk, který resort opustil a zmizel i z volební kandidátky vládní strany. Po vypuknutí skandálu se údajně pokusil o sebevraždu.

Občanská platforma viní Právo a spravedlnost z vydání celkem čtvrt milionu neoprávněných víz. Kabinet tvrdí, že opozice kauzu zveličuje. „Ano, několik stovek víz bylo uděleno podvodně. Několik lidí je zatčeno, sedm lidí je vyslýcháno a to je to, co poctivé úřady dělají. To je to, co děláme,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Kauzu už vyšetřují protikorupční úřady. Ministerstvo zahraničí nařídilo audit a ukončilo spolupráci s externími firmami, které měly vydávání víz na starost.

Vysvětlení po Polsku navíc žádá Evropská komise. „Je to opravdu případ, který má evropský rozměr a možná dokonce světový. Víza do Polska byla důležitá, protože to byla schengenská víza. A něco takového může dokonce ohrozit bezpečnost spojenců v Evropské unii. To je věc, která bude evropské úřady i státy zajímat. Pokud jde možná o statisíce lidí, kteří nebyli řádně prověřeni, tak i to je velký problém,“ upozornil komentátor Deníku.cz Luboš Palata.

Podle Eurostatu Varšava za poslední tři roky celkem vydala skoro dva miliony pracovních víz. „Polsko otevřelo svůj pracovní trh pracovníkům z Ukrajiny, Běloruska už před mnoha lety, ještě před začátkem ruské invaze. Zalátávalo tím díry na pracovním trhu, především v zemědělství, a poměrně se to dařilo. Byla to taková politika Práva a spravedlnosti. Tam si ale nemyslím, že by došlo k zásadním pochybením. To, o čem mluvíme, to jsou lidé z třetího světa,“ míní Palata.