Polsko vyšetřuje ruskou špionážní síť zaměřenou proti EU, akci koordinuje zejména s Českem

Události: Akce polské kontrarozvědky (zdroj: ČT24)

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Ve čtvrtek to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko při vyšetřování spolupracuje s Českem. O rozkrytí ruské propagandistické sítě a spolupráci s českými zpravodajskými službami ve čtvrtek podle listu Politico informoval i belgický premiér Alexander De Croo.

Členové sítě chtěli podle ABW uspořádat v EU proruské iniciativy a mediální kampaně s cílem prosazovat oficiální ruskou zahraniční politiku, včetně oslabení pozice Polska na mezinárodní scéně, diskreditace Ukrajiny a pověsti orgánů Evropské unie.

Polská kontrarozvědka informovala, že kvůli tomu síť založila například internetový portál Voice of Europe, „na kterém jsou zveřejňované články, komentáře nebo rozhovory s tendenčním, proruským vyzněním a spojené se současnou mezinárodní situací, včetně ruské války proti Ukrajině“.

Zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos uvedl, že zatím nikdo nebyl zadržen, ale probíhají domácí prohlídky, výslechy a analýzy zajištěných elektronických zařízení. Budou následovat i další procesní úkony. „V této věci jsme zatím neřekli poslední slovo,“ řekl pro ČT mluvčí Dobrzyński.

Český premiér Petr Fiala (ODS) ve středu informoval o zařazení několika ruských osob na národní sankční seznam. Je mezi nimi i společnost Voice of Europe.

Polská kontrarozvědka v souvislosti s tímto vyšetřováním podnikla prohlídky ve Varšavě a v Tychách ve Slezském vojvodství, při kterých zajistila 48,5 tisíce eur (1,2 milionu korun) a 36 tisíc dolarů dolarů (asi 844 tisíc korun). „Provedené akce jsou výsledkem mezinárodní spolupráce s různými evropskými tajnými službami a koordinované zejména s partnery z Česka,“ informovala ABW.

Nizozemský premiér Mark Rutte ve čtvrtek označil zprávy o proruských pokusech ovlivňovat politiky EU za znepokojivé a prohlásil, že Nizozemsko „udělá, co bude třeba“. Informovala o tom agentura Reuters.

„Ukazuje to, jak velké je riziko zahraničního vlivu,“ řekl Rutte novinářům v Haagu. „Je to hrozba pro naši demokracii, pro naše svobodné volby, pro naši svobodu slova, pro všechno.“

Agentura Reuters uvedla, že nejnovější kroky ABW vyplynuly z vyšetřování, které bylo završeno letos v lednu – byl v něm obviněn polský občan podezřelý ze špionáže pro ruské speciální služby. „Muž, který byl umístěn mezi polské a evropské poslance, plnil úkoly zadávané a financované spolupracovníky ruských zpravodajských služeb, které zahrnovaly propagandu, dezinformace a politické provokace,“ informovala k tomu ABW.

Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) byl jedním z politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace, poslanec německé Alternativy pro Německo Petr Bystroň, napsali Deník N a časopis Der Spigel. „Této informace si nejsem vědom. Na základě bolestných zkušeností z předchozích volebních kampaní předpokládám, že jde o pomluvy,“ řekl týdeníku Der Spiegel politik českého původu Bystroň.

Mezinárodní spolupráce je klíčová, uvedl Koudelka

Spolupráci s polskými kolegy potvrdila na sociální síti také česká kontrarozvědka BIS. Její ředitel Michal Koudelka k tomu napsal: „Mezinárodní spolupráce je v současné bezpečnostní situaci naprosto klíčová.“

Belgický premiér De Croo ve čtvrtek během debaty v národním parlamentu uvedl, že nejmenovaní europoslanci dostávali zaplaceno za to, aby šířili ruskou propagandu. Konkrétní jména členů Evropského parlamentu premiér nezmínil. Na rozbití ruské propagandistické sítě podle něj spolupracovaly belgické a české zpravodajské služby.

„Vyšlo například najevo, že Rusko bylo v kontaktu s europoslanci, ale rovněž jim i platilo, aby tady šířili ruskou propagandu,“ uvedl belgický předseda vlády v diskusi na téma vměšování ze zahraničí. Premiérův mluvčí následně serveru Politico řekl, že vyjádření De Crooa souvisejí s rozhodnutím české vlády umístit na sankční seznam server Voice of Europe.

Delphine Colardová z tiskového oddělení Evropského parlamentu se nechala slyšet, že europarlament v současné době zjištění českých úřadů ohledně Voice of Europe prověřuje.

Události, komentáře: Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn o ruské propagandě (zdroj: ČT24)

Ruská propaganda

Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn v Událostech, komentářích upozornil, že ruských špionážních sítí je v Evropě mnohonásobně víc. Práce BIS podle něj byla velmi detailní, ale její výsledek „pouze ilustruje to, co Rusové dlouhodobě dělají nejen v České republice a Polsku“.

Rusko se podle něj v rámci své propagandy snaží vyvolat dojem, že „nic není pravda“. „První markant, který vám řekne, že je to pravděpodobně ruská propaganda, je zpochybňování samotné existence pravdy,“ přiblížil Foltýn.