Politici vybízejí Írán a Izrael ke snížení napětí

Představitelé řady států v pátek opět vyzvali ke snížení napětí na Blízkém východě po zprávách o nočních, patrně izraelských úderech na íránském území a o ranním útoku na pozice protivzdušné obrany v Sýrii. Izrael se k útoku zatím oficiálně nepřihlásil a íránská strana oficiálně nepřiznala škody.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala Írán, Izrael a jejich spojence, aby se zdrželi eskalace na Blízkém východě. „Je naprosto nezbytné, aby region zůstal stabilní a aby se všechny strany zdržely dalších akcí,“ řekla von der Leyenová po boku finského premiéra Petteriho Orpa ve finské Lappeenrantě, asi 25 kilometrů od ruských hranic.

Britský premiér Rishi Sunak podle agentury Reuters podotkl, že mu nepřísluší spekulovat o okolnostech útoku a že „významné vyhrocení situace v regionu není v ničím zájmu“. Tamni ministr práce a důchodů Mel Stride vyjádřil naději, že „uvolnění napětí mezi Izraelem a Íránem je stále možné“, ačkoli zatím k nočním incidentům není známo více detailů.

„Snižování napětí v regionu je na pořadu dne v blízké budoucnosti. Budeme o tom jednat se všemi našimi přáteli a spojenci,“ sdělil novinářům německý kancléř Olaf Scholz. Předseda německé konzervativní unie CDU/CSU Friedrich Merz v pátek řekl: „Právo Izraele na sebeobranu nekončí na jeho hranicích. Pokud hrozba přichází zvnějšku, má Izrael právo se proti této hrozbě bránit.“

Opusťte Írán, v Izraeli buďte obezřetní, vyzvalo Čechy ministerstvo

„Vše, co mohu říci, je zopakovat francouzskou pozici, tedy vyzvat všechny aktéry ke zdrženlivosti a uvolnění napětí,“ citovala agentura Reuters náměstka francouzského ministerstva zahraničí Jeana-Noëla Barrota. Takřka identické prohlášení vydal podle AFP i italský ministr zahraničí Antonio Tajani.

Nizozemská ministryně zahraničí Hanke Bruinsová Slotová na síti X oznámila, že její vláda „situaci bedlivě sleduje“. „V první řadě je důležité, abychom předešli další eskalaci,“ uvedla ministryně.

Ministři zahraničí skupiny G7 vyzvali všechny strany, aby se snažily zabránit další eskalaci. Upozornili také, že Írán hodlají hnát k odpovědnosti za jeho „zlovolné a destabilizující akce“ na Blízkém východě.

České ministerstvo zahraničí v reakci na páteční události doporučilo českým občanům v Izraeli dbát zvýšené opatrnosti. „S odkazem na místní média informující o útoku na íránskou vojenskou základnu poblíž Isfahánu by mohlo dojít ke zhoršení bezpečnostní situace na území Izraele,“ upozornil úřad ve zprávě.

Čechy v Íránu Černínský palác opětovně vyzval k opuštění země, zejména s ohledem na další možné vojenské eskalace.

Mimoevropské reakce

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí v pátek uvedl, že Čína je proti jakýmkoli akcím, které by po izraelském útoku na Írán zvýšily napětí na Blízkém východě.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyzval všechny strany ke zdrženlivosti a dodal, že je zatím příliš brzy, než aby mohl některé straně přiřknout odpovědnost za nejnovější dění. Rusko podle něj informace o úderech zkoumá.

Možný izraelský útok na íránské území odsoudilo ománské ministerstvo zahraničí, vyslovilo se i proti „opakovaným izraelským vojenským útokům v regionu“. Omán působí jako jeden z prostředníků na Blízkém východě.

Představitelé Egypta a Japonska uvedli, že „eskalace násilí“ je hluboce znepokojuje. „Japonsko bude nadále vynakládat veškeré diplomatické úsilí, aby zabránilo dalšímu zhoršování situace,“ cituje stanice Al-Džazíra mluvčího japonské vlády Jošimasu Hajašiho.

Zástupci Izraele ani Íránu se k incidentům oficiálně nevyjádřili, americký deník The New York Times (NYT) i izraelský server The Times of Israel (ToI) nicméně s odvoláním na nejmenované zdroje tvrdí, že šlo o izraelskou odpověď na rozsáhlý íránský vzdušný útok proti Izraeli z minulého víkendu, který byl odpovědí na zabití íránských velitelů při útoku v Damašku. Z omezeného rozsahu poslední noční akce a následného informačního klidu média vyvozují, že by mohlo jít o snahu obou stran snížit napětí a vyhnout se širšímu konfliktu.