„Pohodlný způsob, jak izolovat“. Advokát stíhaného šamana popsal, jak Rusko zneužívá psychiatrii

Horizont ČT24: Rozhovor se šamanem stíhaným Putinovým režimem (zdroj: ČT24)

Šamana Alexandra Gabyševa ruské úřady navzdory posudkům lékařů už tři roky drží v léčebně pro duševně choré. Proslavil se před čtyřmi lety pěší poutí z Jakutska do Moskvy. Mířil na Rudé náměstí, kde chtěl provést rituál a vyhnat z Kremlu Vladimira Putina. Úřady ale Gabyševa zadržely. V kinech teď o něm promítají dokument, na kterém se podíleli i čeští filmaři. Česká televize natočila rozhovor s jeho právníkem Alexejem Prjanišnikovem. Advokát mnoha politických vězňů popsal zneužívání psychiatrických léčeben v současném Rusku.

Proč si myslíte, že se ruské úřady rozhodly zadržet Alexandra Gabyševa?

Jsem naprosto přesvědčený o tom, že jeho zadržení a pozdější stíhání souvisí s tím, že je vylekal šamanský rituál, který by mohl provést.

O lidech, kteří mají v Rusku vysoké postavení, se objevuje mnoho informací v tom smyslu, že mají vztah k ezoterickým proudům i šamanismu. Třeba ministr obrany (Sergej) Šojgu má tuvinského šamana Dopčuna Kara-oola.

A Rudé náměstí úřady celkově považují za zvláštní místo. Libovolná mimořádná událost, jako byl třeba nedávný útok v koncertní hale Crocus City Hall, z nějakého důvodu vždy způsobí, že je zapotřebí uzavřít Rudé náměstí.

Pro diváka v západních zemích je složité pochopit, proč se země jako Rusko bojí rituálu, šamanismu a takto zvláštních věcí.

Nejde o to, že by to bylo tak těžké pochopit. Když si to čas od času uvědomím já, spíš mě to vyděsí. Protože lidé, kteří dali popud ke všemu tomu (zatýkání), a kteří naprosto vážně vnímají nějaké rituály, okultní, šamanské, ezoteriku a tak dále, zároveň kontrolují jaderný arzenál, ať už je v jakémkoli stavu. Podle mě nemají tak docela racionální způsob myšlení.

V jakém stavu a kde je teď šaman Alexandr Gabyšev?

Je v Ussurijsku v Přímořském kraji. Nachází se v takzvané specializované psychiatrické léčebně, kde je už dva roky. Během nich, obzvlášť v posledním roce, už rozhodně můžeme říct, že lékaři vydávají závěr, že se jeho stav zlepšil. V takových případech platí ve sta procentech případů, až na tento, že když lékaři dospějí k tomuto závěru, tak se člověk buď přesouvá do jiné léčebny, nebo z ní odchází. Ale v Alexandrově případu přestávají všechna pravidla platit.

Musí brát nějaké léky, nebo ne?

Ano, dávají mu léky. Cílem je takového člověka přemoci. Dostává se do situace, kdy nepotřebuje psychiatrickou léčbu, ale ta ho obklopuje. A bere léky, které v jeho případě mají špatné účinky.

Tento případ se od ostatních odlišuje hlavně tím, že se v něm psychiatrie využívá jako trest. Na Alexandrovi začali znovu používat a znovu si osvojovat metodu trestu psychiatrickou léčbou, která se používala v sovětské době. Navíc je to velmi pohodlný způsob, jak člověka izolovat. Ve vězení je alespoň stanovená lhůta, například pět let. Sedíš ve vězení a vyznačuješ si v kalendáři, kdy odtamtud odejdeš. Ale tady žádná lhůta není.

Jak se změnila vaše práce a ruské soudy po začátku války na Ukrajině?

Dalo by se říct, že je teď všechno ještě hrubší. Všechna pravidla vedení soudních procesů se začala používat s ještě větší hrubostí. Obzvlášť v posledních několika měsících se přestaly držet formálních náležitostí svých represivních zákonů. Týká se to hlavně relativně nových zákonů o vojenské cenzuře.

To je třeba zákon o šíření dezinformací o ruské armádě a o jejím očerňování. Všímám si i toho, že pokud dřív na základě těchto politických zákonů zahajovali stíhání třeba slavných lidí a opozičních politiků, tak teď se na základě zákonů o vojenské cenzuře zahajují trestní stíhání lidí ze všech společenských vrstev. Třeba těch, kteří sotva dokončili školu, studentů, obyčejných dělníků nebo důchodců. To všechno se teď dotýká i běžných lidí.