Palestinci ze Západního břehu si stěžují na izraelskou blokádu. Jeruzalém tvrdí, že jde o bezpečnost

Události ČT: Palestinci ze Západního břehu si stěžují na izraelskou blokádu (zdroj: ČT24)

Izrael viní OSN z problémů při dodávkách humanitární pomoci do Pásma Gazy. Zboží je ale těžké dostat také na Západní břeh Jordánu. Přístupové cesty, které zásobují Nábulus, jedno z největších měst palestinské samosprávy, v posledních měsících ucpávají izraelská bezpečnostní opatření.

Nábulus obklopuje dvanáct kontrolních stanovišť izraelské armády, před kterými se tvoří několikahodinové fronty. Po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října podobných postů a bariér na Západním břehu přibyly desítky. Pohyb místních zpomalují, komplikují nebo úplně znemožňují.„Dnes tu stojím téměř dvě hodiny. Včera jsem tady čekal sedm hodin,“ popsal řidič Mahmúd.

Podle palestinských úřadů se ekonomika enklávy po vypuknutí války propadla o pětinu a trh v Nábulusu je nezvykle prázdný. „Jsme jako obsah této lahve. Izrael ji drží a otevírá a zavírá kdy a jak chce,“ přibližuje s lahví v ruce trhovec Akúb Adam.

Izrael vztyčil bariéry nejen na cestách. Na dlouhé měsíce zablokoval daňové příjmy palestinské samosprávy a vypověděl většinu ze zhruba sto padesáti tisíc Palestinců, kteří před válkou v Izraeli legálně pracovali. „Bariéry jsou politické opatření uvalené na Palestince a také dávají signál židovským osadníkům k tomu, aby si dělali, co chtějí,“ míní guvernér Nábulusu Ghasán Daghlas.

Kritici izraelských opatření varují před výbuchem nespokojenosti

Izrael tvrdí, že jde o bezpečnost. Ozývají se ale varování, že kombinace restrikcí, pádu ekonomiky a nedůvěry ve vedení palestinské samosprávy naopak situaci zhorší. „Výbuch je jen otázkou času. Mladí lidé už toho mají dost, teď se navíc blíží ramadán,“ podotýká prodavač cukrovinek Baha Taštúš.

Na jeho vozíku a okolním náměstí visí fotky teroristů zabitých při střetech s izraelskou armádou. V nedávném průzkumu provedeném na Západním břehu téměř tři čtvrtiny respondentů označily ozbrojený boj za nejlepší způsob, jak ukončit izraelskou okupaci.